У Білорусі може з'явитися нова військова авіабаза РФ

Середа, 6 серпня 2014, 16:36

У 2015 році в Білорусі може з'явитися нова військова авіабаза Росії.

Про це пише російська служба Deutsche Welle.

На ній будуть розміщуватися винищувачі, здатні нести ракетно-бомбове озброєння і наносити удари по наземних цілях в радіусі півтора тисяч кілометрів від аеродрому.

За словами командувача ВПС Росії Віктора Бондарева, в Білорусі планується розмістити полк (24 літаки) Су-27СМ3. Дані машини, хоч і є винищувачами, здатні нести бомби, а також можуть в три рази ефективніше за базову модель Су-27 працювати по наземних цілях.

На думку експертів, така техніка призначена не стільки для посилення протиповітряної оборони Союзної держави Росії і Білорусі, скільки для демонстрації сили поблизу кордонів з країнами НАТО.

Як зазначив військовий оглядач Олександр Алесін, гострої необхідності в розміщенні даних літаків у Білорусі немає.

Він звертає увагу на те, що машини Су-27СМ3 мають великі можливості для ударів по землі і дальність польоту - до 1500 кілометрів без дозаправки.

"Такі літаки в Білорусі - це радше сигнал нашим сусідам в Польщі та країнах Балтії. Для оборони, думаю, вони тут зайві. Для цих цілей тут вистачає нашої ППО", - вважає Алесін.

Наразі на території Білорусі діють два військові об'єкти РФ.

Причому в міжурядових угодах спеціально прописано, що "ніщо не вказує на наділення їх статусом військових баз".

У той же час, як відзначає Алесін, не будучи базами де-юре, вони такі де-факто.

"На даних об'єктах служать російські військовослужбовці, вони виконують накази Міноборони РФ, там діють військові статути російських збройних сил. У всьому світі такі об'єкти вважаються базами, а у нас - "об'єктами", мабуть, щоб не залучати до них зайву увагу," - пояснює він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування