Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Військовий прокурор: Перемога під Іловайськом була за півкроку

Середа, 3 вересня 2014, 12:39

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос вважає, що операція зі звільнення Іловайська була розроблена професійно і грамотно.

Про це він сказав в ефірі "5 каналу" у вівторок ввечері, передає Інтерфакс-Україна.

Однак, як підкреслив Матіос, не було враховано, що з тилу може завдати удару армія Росії, що і стало причиною потрапляння батальйонів української армії в оточення.

"Що стосується Іловайська, можу стверджувати з причини своїх військових знань - операція була розроблена професійно, грамотно, перемога була за півкроку, ми всі сподівалися, що Антитерористична операція у її найактивнішій фазі буде закінчена до 15-го вересня, приблизно", - заявив він.

"Проте, ніхто не сподівався і в ментальності кожного українця ніколи не могло вкластися, і 23 роки незалежності ніколи таких меседжів не було ні від політиків, ні від політичних сил, що у нас буде пряма бойова агресія сусідньої держави з використанням повного потужного, добре злагодженого нападу з засобами реактивної артилерії, диверсійних груп і прямого вторгнення механізованих тактичних груп на територію України ", - сказав Матіос.

Він нагадав, що окремі випадки проникнення через українсько-російський кордон, що не був демаркований минулою владою, мали місце, "але такий масовий обстріл другої лінії оборони, яка забезпечувала розсічення території двох терористичних угруповань "ЛНР" і "ДНР", відбувся саме з території Росії, з відстані від 30-ти до 50-ти кілометрів".

"І коли відмобілізовані батальйони територіальної оборони в системі Міністерства оборони виконували фактично комендантську функцію забезпечення шляхів сполучення, доставки вантажів озброєння та спорядження, і вони були обстріляні важкою артилерійською зброєю і реактивними установками - це призвело до того, що призвело", - підкреслив Матіос.

Також військовий прокурор заявив, що користуючись мобільним зв'язком бійці добровольчих батальйонів, які були оточені в Іловайську, фактично, викликали вогонь на себе.

"Це не просто добровольці - це військовослужбовці, які давали присягу українському народу - це раз. Два - вони могли бути не покликані, але вони дали добровільну згоду, і вони підкоряються військовому статуту. І коли вони кричать у" Фейсбук "з поля бою, знаючи, що IMEI телефону сотої мобільного зв'язку показує скупчення цих телефонів, вони просто робили собі прямий виклик на бійню, незважаючи на команди і розпорядження, які давав штаб АТО ", - заявив Матіос.

Крім цього військовий прокурор повідомив, що розслідування кримінального провадження щодо катастрофи військово-транспортного літака Іл-76 в Луганську, в якому загинули 49 військовослужбовців, знаходиться на фінішній прямій.

Як повідомлялося, сили АТО, зокрема кілька добровольчих батальйонів, опинилися в оточенні під Іловайськ. Відомо про великі втрати, однак точну цифру не називають.

2 вересня Верховна Рада вшанувала хвилиною пам'яті загиблих під Іловайськ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування