ТСК оприлюднила звіт із трагічних подій в Одесі 2 травня

Понеділок, 8 вересня 2014, 15:19

Тимчасова слідча комісія з розслідування фактів загибелі громадян у Одесі, Маріуполі, а також в інших містах Донецької та Луганської областей України затвердила звіт. У ньому ТСК просить допомоги в міжнародних експертів та скаржиться на РНБО і МВС.

Про це йдеться у відповідній постанові № №5041, текст якої розміщено на сайті Ради.

ТСК нагадала, що в результаті трагічних подій в Одесі 2 травня загинули 48 осіб.

Комісія направила листи до МВС з проханням розглянути можливість залучення європейських експертів з метою проведення незалежної та неупередженої експертизи тіл загиблих та підстав їх загибелі у Одесі 2 травня.

Також ТСК просить прем’єр-міністра України звернутися від імені Уряду до Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна щодо сприяння залученню відповідних європейських експертів.

У свою чергу, МВС звернулося відповідними листами до посольства Ізраїлю, а також до США, Англії та Німеччини щодо надання фахівців для участі у проведенні токсикологічних та судово-медичних досліджень причин загибелі людей в приміщенні Будинку профспілок.

Крім того в ТСК стверджують, що громадськість Одеси під час зустрічі із членами комісії акцентувала увагу на приїзді напередодні травневих свят до Одеси колишнього Секретаря РНБО Андрія Парубія, а також приїзду після трагічних подій, 3 травня заступника Міністра внутрішніх справ-керівника апарату Чеботаря С.І., створення ним оперативного штабу по стабілізації оперативної обстановки на території Одеси та області та взяття на себе його керівництва.

Як відомо, 29 квітня в Одесі під головуванням Парубія відбулося засідання оперативного штабу щодо забезпечення узгоджених заходів оперативного реагування на виклики і загрози національній безпеці України

"На думку членів Тимчасової слідчої комісії, вказані особи могли б прояснити ситуацію щодо подій, які відбувалися з 2 по 4 травня 2014 року у м. Одесі" – йдеться у звіті.

Разом з тим, відповідно до одноголосного рішення, Тимчасова слідча комісія неодноразово запрошувала на свої засідання Парубія, голову СБУ Валентина Наливайченка та міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з метою надання пояснень по суті порушених питань. Однак, зазначені особи не з’являлися на засідання Комісії з причин, які вони не повідомляли

Крім того, як ідеться в звіті, під час вказаних подій, працівники міліції не вжили належних заходів реагування для затримання осіб, які брали участь у сутичках з використанням заборонених засобів, озброєних вогнепальною зброєю, а в більшості випадків взагалі не втручалися у події, що відбувалися на центральних вулицях міста.

Крім того, ТСК звернула увагу, що у деяких працівників міліції щитки на руках були перемотані червоним скотчем, аналогічним тому, що використовують для ідентифікації активісти антимайданівської "Одесской дружины".

"На це працівники міліції повідомили, що коли вони стоять у сцепці, то для захисту рук одягають щитки. Вказані щитки часто сповзають, що призводить до травмування рук, тому для фіксування, щитки обмотували скотчем, того кольору, який був у наявності", - сказано у звіті.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
Усі новини...