Путін: РФ не обмежуватиме інтернет, але закриє деякі сайти

Середа, 1 жовтня 2014, 15:13

Росія не обмежуватиме доступ в інтернет, заявив президент РФ Володимир Путін.

"Не збираємося обмежувати доступ до мережі, ставити її під тотальний контроль", - сказав він на засіданні Радбезу, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Путін зазначив, що російська влада не планує "одержавнювати" інтернет і тим самим обмежувати законні інтереси суспільства і бізнесу в інформаційній сфері.

"Свобода ЗМІ, право громадян на отримання та поширення інформації - це базові принципи демократичної держави і суспільства і їх необхідно неухильно дотримуватися", - сказав президент РФ.
 
Він зазначив, що при цьому влада зобов'язана захистити громадян від ризиків, в тому числі використовуючи для цього практику інших розвинутих країн.

Путін додав, що сайти з незаконним контентом будуть послідовно закриватися.

Він зазначив, що в глобальній мережі відкрито розповсюджуються матеріали терористичного та екстремістського спрямування. Також зростає число злочинів, вчинених із використанням інформтехнологій, наприклад, зломів комп'ютерних систем банків.

Путін сказав, що за останні роки зроблено низку кроків щодо протидії таким загрозам. Діє доктрина інформбезпеки, формується держсистема виявлення, попередження і ліквідації наслідків хакерських атак, створюються захищені мережі для потреб оборони та правоохоронних органів.

При цьому Росія фіксує постійне зростання комп'ютерних атак на російські інформаційні ресурси. Путін зажадав реалізувати комплекс заходів щодо захисту російського сегменту інтернету.

На його думку, окремі країни використовують своє домінантне становище в інтернеті для досягнення економічних і військово-політичних цілей.

Президент РФ вважає, що співпраця у сфері забезпечення міжнародної інформаційної безпеки має будуватися, в тому числі, на базі ООН.

Також необхідно підвищити захищеність російських мереж зв'язку та інформаційних ресурсів, в першу чергу тих, які використовуються держструктурами, вважає Путін.

Він закликав виключити незаконне втручання в роботу держструктур і витік конфіденційної та персональної інформації.

Путін також акцентував увагу на важливості забезпечення стійкої і безпечної роботи російського сегменту інтернету.

Раніше голова Мінкомзв'язку РФ Микола Нікіфоров повідомив, що російська влада готує план заходів на випадок, якщо країни Заходу спробують заблокувати для РФ доступ до інтернету. Також були ідеї відключати російських користувачів від глобальної мережі в разі надзвичайного стану.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування