Росія завела справи на Гелетея, Муженка та інших за "геноцид"

Четвер, 2 жовтня 2014, 11:27

У Росії порушили кримінальну справу проти міністра оборони, глави генштабу, комбрига 25-ої бригади і керівників 93-й бригади збройних сил України.

Про це йдеться в повідомленні Слідчого комітету Росії.

Так кримінальну справу порушено стосовно міністра оборони Валерія Гелетея, начальника Генштабу збройних сил України Віктора Муженка, "командира 25-ї бригади збройних сил України Олега Мікаса, а також інших поки невстановлених осіб з числа командирів 93-ої бригади ЗСУ та ряду вищих посадових осіб з числа військового керівництва України".

Справу порушено за "організацію вбивств, застосування заборонених засобів і методів ведення війни і геноциду".

"Гелетей, Муженко, Мікас і командири 93-ої бригади (ВСУ), які здійснювали керівництво бойовими діями в районі аеропорту Донецька в період з 3 липня по 5 вересня 2014 року, умисно порушуючи Конвенції 1948 року "Про попередження злочину геноциду і покарання за нього" та інших міжнародно-правових актів, які засуджують геноцид, віддавали накази з метою повного знищення національної групи російськомовних осіб, що проживають на території самопроголошених Луганської та Донецької народних республік", - сказано в повідомленні.

"На виконання цих наказів при обстрілі міст Донецьк, Луганськ, Слов'янськ, Краматорськ та інших населених пунктів самопроголошених Донецької і Луганської народних республік підлеглими військовослужбовцями застосовувалися системи залпового вогню "Град" і "Ураган", авіаційні некеровані ракети, що мають касетну головну частину, тактичні ракети "Точка-У", інші види важкого наступального озброєння невибіркової дії ", - вважають в Слідкомі.

"В результаті було вбито понад 3000 цивільних осіб. Крім цього заподіяно шкоду здоров'ю різного ступеня тяжкості понад 5000 мирних громадян, повністю або частково зруйновано і спалено понад 500 житлових будинків, об'єктів комунального господарства та життєзабезпечення, лікарень, дитячих та загальноосвітніх установ, в результаті чого понад  300 тис. жителів названих республік, побоюючись за своє життя і здоров'я, вимушено покинули місця свого постійного проживання, прибувши на територію Російської Федерації", - зазначили в Слідкомі.

Водночас в.о. голови управління СК РФ Олександр Дриманов повідомив, що після висунення обвинувачення Росія оголосить Гелетея і Муженка у розшук, передають РИА Новости.

"В ході подальшого розслідування будуть вжиті заходи, будуть пред'явлені звинувачення вказаним особам, і вони будуть оголошені в міжнародний розшук", - сказав він.

Жодна кримінальна справа не була порушена Слідкомом Росії проти бойовиків і найманців з Росії за застосування ними проти в тому числі мирного населення Донбасу установок "Град", "Ураган", "Точки-У" та інших видів зброї, викрадення та катування людей.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування