Попри неоголошену війну РФ ставлення українців до росіян майже не змінилося - опитування

Субота, 4 жовтня 2014, 16:19

Незважаючи на війну на Донбасі, кількість українців, хто добре ставиться до Росії, не опускається нижче 48%.

Такі результати моніторингу взаємовідносин громадян України і РФ, який проводять КМІС спільно з російським аналітичним "Левада-центром" з 2008 року.

Як повідомив генеральний директор КМІС, професор НаУКМА Володимир Паніотто, перші кілька років спостережень кількість тих в Україні, хто ставився до Росії добре або дуже добре, складало 90% плюс-мінус 2% з невеликими коливаннями.

Потім, за його словами, рівень симпатій зменшився до рівня 82-85%. До подій у Криму ніякої особливої ​​динаміки не було. Після захоплення Криму хороше ставлення до Росії в Україні і обвалилося з 80% до 52%.

Разом з тим у Росії спостерігалася дуже суттєва динаміка. По-перше, з квітня 2008 до лютого 2009 відсоток тих, хто позитивно ставиться до України, дуже сильно впав - з 55% до 30%. Це падіння було пов'язано з війною в Грузії, під час якої цю країну підтримала частина керівництва України.

"Тоді ми бачили разючу різницю в думках - в цілому позитивно ставилися до України тільки 30% росіян, у той час як в Україні 92% населення позитивно ставилися до Росії", - відзначає Паніотто.

Потім ситуація вирівнялася і була весь час на рівні 70% (а в Україні все ті ж 90%). Далі спостерігався невеликий "підскок" симпатій росіян до нашої країні, який стався під час Харківських угод.

"Незважаючи на війну і на жахливу ситуацію в східних областях країни, показник доброго ставлення до Росії впав ще тільки на кілька відсотків - зараз 48% наших громадян продовжують добре ставитися до Росії", - відзначає експерт.

"Зрозуміло, це відбувається переважно за рахунок Сходу країни, але не тільки - "братська любов" до агресивної сусідові характерна і для мешканців інших регіонів країни", - зазначив Паніотто.

Разом з тим у росіян кількість тих, хто добре ставиться до України, скоротилася ще більше - зараз добре ставляться до нашої країни всього 32% жителів РФ - на 16% менше, ніж показник позитивного ставлення українців до Росії.

На запитання про ставлення українців до жителів Росії, і ставлення до жителів України 74% українців заявили, що позитивно ставляться до жителів РФ, незважаючи на одностайну підтримку російським населенням дій Путіна.

У Донецькій області добре і дуже добре ставляться до Росії 84,3%, до росіян - 90,4%, до керівництва Росії - 68,8%. У Харківській області ці цифри становлять 79,9, 91 і 70,1% відповідно.

У Росії ж позитивно ставляться до жителів України тільки 60% населення.

ZN.UA

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування