Оточення Путіна почало війну між собою – ЗМІ

Понеділок, 6 жовтня 2014, 13:11

Найближче оточення президента Росії Володимира Путіна розділилося на дві основні групи і веде війну між собою.

Про це агентству Bloomberg розповіли високопоставлені російські чиновники, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Перша група, очолювана прем'єром Дмитром Медведєвим, стурбована зростаючою ізоляцією Росії від світових економічних і фінансових систем. Друга, під керуванням Ігоря Сєчіна та інших глав держкомпаній, а також ветеранів спецслужб, хотіла б посилити контроль держави над економікою.

У другу групу, відзначимо, входять і представники силового блоку уряду РФ, в тому числі Сергій Іванов.

Розбіжності між представниками політичної еліти посилюються по мірі того, як економіка РФ скочується в рецесію – рубль і нафта впали до мінімуму.

"Я вважаю, що ціна Brent достатньо знизилася: $90 – це мінімальна ціна, за якої Саудівська Аравія може зберігати державні витрати на нинішньому рівні. Для таких країн як Іран і Росія ціни на нафту вже знаходяться нижче рівня, необхідного для підтримки держвидатків", – сказав керуючий ризиками на нафтовому ринку Mitsubishi Corp в Токіо Тоні Нунан.

На думку аналітиків, опитаних Reuters, така тенденція може зберегтися.

"Давній конфлікт між конкуруючими пропутінськими таборами виріс до повноцінної війни. Власне, еліти борються за активи, концентрація яких падає", – відзначає колишній радник Путіна Станіслав Бєлковський.

Масла у вогонь підлив арешт глави АФК "Система" Володимира Євтушенкова і прагнення націоналізувати його компанію "Башнефть". Колишній глава компанії ЮКОС Михайло Ходорковський після арешту Євтушенкова заявив, що справу проти того ініціював Сєчін, який зацікавлений в покупці "Башнефти".

Компанія Сєчіна "Роснефть" за перші вісім місяців поточного року суттєво знизила видобуток нафти, потрапила в санкційні списки Заходу разом зі своїм главою і потребує фінансової допомоги держави.

Євтушенков же, за словами обізнаних осіб, належить до першої групи, сконцентрованої навколо Медведєва. Бєлковський переконаний, що "битву за Євтушенкова" Медведєв програє, і "Башнефть" повторить долю ЮКОСа.

Самому Євтушенкову конфлікт з владою коштував майна: за даними Bloomberg Billionaires Index, статки бізнесмена з початку року зменшилася на 70% до $2,9 млрд.

Видання відзначає, що раніше позиції путінського оточення діаметрально розділилися з приводу України. Тепер вони чекають, чим закінчиться справа Євтушенкова і хто піде за ним.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування