Порошенко вручив премії Шевченка

П'ятниця, 7 листопада 2014, 15:30

Президент України Петро Порошенко вручив Національну премію України імені Тараса Шевченка 2014 року видатним діячам культури.

Він привітав лауреатів премії у київському Музеї Шевченка, повідомляє прес-служба президента.

"Так сталося, що ювілейний рік 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря став справді Шевченківським за духом. Бо Україна встала і кайдани порвала! Країна живе і дихає свободою, мужньо, по-геройськи протистоїть агресії. Вражою, злою кров'ю волю окропила", - заявив Порошенко, перефразовуючи слова Шевченка.

"Саме зараз, коли держава переживає такий складний період, коли триває справжня Вітчизняна війна, мистецтво не повинно відходити на другий план. Саме зараз потрібна ваша фантастична праця", - сказав, звертаючись до митців, президент.

"Наші герої, які зараз боронять Україну, віддаючи найдорожче, що у них є, – своє життя, достойні вашого пера, варті того, щоб про них знімали фільми, ставили вистави, писали картини, складали пісні", - сказав Порошенко.

Він переконаний, що мова і культура додають зараз сил українцям у подоланні викликів і загроз, утвердженні її незалежності, соборності та суверенітету.

"Ми, українці, розмовляємо різними мовами, але тільки одна – українська – має і завжди матиме особливий державний статус. Ми твердо знаємо: живе українська мова – живе і Україна", - наголосив президент.

Порошенко звернув увагу на те, що серед лауреатів – представники різних регіонів України.

"Ви – за народженням, походженням, місцем роботи представляєте сьогодні різні регіони нашої єдиної країни. В ваших цікавих біографіях я побачив згадки про Закарпаття і Галичину, про Київ та Черкащину, Луганщину та Донеччину. Це і є наш український культурний простір", - сказав президент.

Лауреатами премії імені Шевченка 2014 року стали члени колективу Донецького національного академічного театру опери та балету імені А.Б.Солов’яненка у складі: диригента-постановника Василя Василенка, режисера-постановника Марії Курочки (ФРН), хормейстера-постановника Людмили Стрельцової, художнього керівника проекту Василя Рябенького (посмертно), артистки Тетяни Плеханової.

Митці нагороджені за спільний українсько-німецький культурний проект - постановку опери Ріхарда Вагнера "Летючий голландець", яку було приурочено до 200-річчя німецького композитора.

Також нагороджено культуролога-філософа Ірину Гаюк – за книгу "Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні", письменника Мирослава Дочинця – за романи "Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії" та "Горянин. Води Господніх русел".

Любомир Медвідь отримав високу відзнаку за широкомасштабну серію живописних робіт "Ремінісценції".

Провідний майстер сцени Національного академічного театру опери та балету України імені Т.Г. Шевченка Людмила Монастирська відзначена Національною премією ім. Шевченка за вокальні партії в оперних виставах.

Переможці премії Шевченка були відомі ще в лютому.

Зазвичай офіційна церемонія нагородження лауреатів відбувається 9 березня, в день народження Тараса Шевченка. Однак цьогоріч, коли відзначаємо 200 річницю від дня народження Кобзаря, через ситуацію в країні її перенесли.

Це найвища в Україні творча відзнака, яку вручають за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Заснували її ще 1961 року.

Нею нагороджують за твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію.

Нагороджуються автори таких творів за указом президента.

Присуджується до 5 національних премій, але не більше однієї з кожного напряму: література; літературознавство і мистецтвознавство; публіцистика і журналістика; кінематографія; музичне, театральне, концертно-виконавське, народне і декоративно-прикладне та образотворче мистецтво.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News