Електоральний рейтинг Путіна впав

Понеділок, 1 грудня 2014, 07:35

Число росіян, готових голосувати на президентських виборах за Володимира Путіна, скоротилося вдруге з початку української кризи.

Як показує опитування Левада-центру, 53% опитаних 21-24 листопада готові були проголосувати за Путіна в найближчу до дня опитування неділю, повідомляє РБК.

Серед тих, хто визначився з вибором, перевагу чинному президенту РФ надали 82%.

Раніше в жовтні електоральний рейтинг Путіна сягнув рекордного значення у 88%, попередній пік був досягнутий у серпні (87%), а у вересні було певне зниження.

Після сплеску в жовтні рейтинг Путіна повернувся до рівня вересня (83%), каже заступник директора Левада-центру Олексій Гражданкін.

Жовтневе підвищення було пов'язане з досягненням, нехай і формального, перемир'я на сході України, тоді країна видихнула, вказує він. Поточна ситуація не могла не позначитися на падінні рейтингу, вважає соціолог.

За даними Левада-центру, рейтинг Зюганова зростав на 3 процентних пункти у вересні й листопаді, коли в Путіна він знижувався, а в жовтні він знизився на ті ж 3 п.п.

Рейтинг "Єдиної Росії" показав аналогічну рейтингу Путіна динаміку, скоротившись до 64% (серед тих, хто визначився з вибором) з 68% у жовтні.

Опитування проведено 21-24 листопада за репрезентативною всеросійською вибіркою серед 1600 осіб у 134 населених пунктах. Статистична похибка не перевищує 3,4% 

Політолог Михайло Виноградов вважає: "Кількісна соціологія втратила будь-який вплив на владу, я думаю, їх однаково влаштовує 82% і 88%".

Сам Путін у листопаді говорив: "Якщо зациклитися на цих цифрах, працювати буде неможливо. Найгірше – стати заручником постійних думок про рейтинг".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування