Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Агентство кремлівського пропагандиста Кисельова цензурувало Стрєлкова

Вівторок, 2 грудня 2014, 09:38

Інтерв'ю колишнього лідера бойовиків Донбасу Ігоря Стрєлкова (Гіркіна), узяте для МІА "Росія сьогодні", вийшло після жорсткого цензурування.

Про це пише російське видання Slon.ru.

Інтерв'ю брав колишній український журналіст Олександр Чаленко, який дотримувався позицій Партії регіонів, а потім підтримував сепаратистів.

Першу редакцію, за словами Чаленка, здійснювала прес-служба Стрєлкова, при цьому, з розмови "зникли дуже цікаві фрагменти".

Другу редакцію зробили вже співробітники "Росії сьогодні". У своєму фейсбуці Чаленко пояснив, що текст було потрібно скоротити більш ніж у два рази, і "редактор не міг ніяк відібрати потрібні питання й відповіді".

Зокрема, при другій редакції зі слів Стрєлкова забрали категоричну заяву про те, що він є полковником ФСБ. 

"Я дійсно полковник ФСБ, тому спокійно ставлюся, а взагалі не раджу вам військового називати на звання нижче, ніж він є", — відповів Стрєлков Чаленку на заяви про те, що "Стрєлков — це лише підполковник ФСБ, тому в нього немає ніякого досвіду планування армійських операцій".

Також з інтерв'ю Стрєлкова був прибраний пасаж про "шкідливість" штурму Донецького аеропорту військами ДНР.

"Атака на аеропорт не тільки не потрібна, вона й шкідлива, оскільки в результаті виявилися порепаними й понесли серйозні втрати кращі підрозділи колишньої Слов'янської бригади. Причому, без жодного сенсу", — сказав Стрєлков.

Крім того, редактором "Росії сьогодні" були вилучені з тексту слова про хаос у військових формуваннях ДНР.

"Я дуже не хотів їхати в Донецьк командири, що перебувають там, воювали один з одним. Мені не хотілося лізти в цю клоаку. Але я був змушений це зробити. Там діяла розколена на дві частини Російська православна армія. У кожній із частин було по 100-150 людей. Був „Оплот", був „Схід", були козачі підрозділи. Були безлерівці. Була Шахтарська дивізія, батальйон „Кальміус". Ніхто нікому не підкорявся й між собою не взаємодіяв", — розповів Стрєлков.

Зникли й заяви Стрєлкова про його конфлікти з іншими лідерами бойовиків, зокрема, главою батальйону "Схід" Олександром Ходаковським і командиром "Оплоту" Олександром Захарченком, що нині займають посади глави ДНР.

Також прибрані слова про те, що на момент відступу угруповання Стрєлкова зі Слов'янська "Донецьк взагалі не воював і не збирався", там протікало "абсолютно мирне життя", а "українська сторона до нашого виходу зі Слов'янська й не збиралася Донецьк штурмувати, вона розраховувала, що він повернеться до них без бою".

Крім того, з розмови вилучили частину, присвячену участі в бойових діях на Донбасі приватних військових компаній.

Восени 2014 року після повернення з Донбасу в Москву Ігор Стрєлков дав серію резонансних інтерв'ю й вступив у полеміку з нинішнім "керівництвом ДНР", а також зі своїм колишнім соратником Олександром Бородаєм і колишнім роботодавцем Костянтином Малофєєвим.


Невдоволення Бородая й Малофєєва викликали насамперед політичні заяви Стрєлкова про "партії зради" у вищих ешелонах російської влади, до якої екс-лідер бойовиків додав, наприклад, Владислава Суркова.


Також Стрєлков в інтерв'ю газеті "Завтра" визнав, що успіх контрнаступу бойовиків у серпні 2014 року визначили, "відпускники" — кадрові військові, які приїхали з Росії і офіційно не були при виконанні службових обов'язків.


МИА "Росія сьогодні" керує відомий пропагандист Кремля Дмитро Кисельов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...