Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В АП сподіваються, що наступний тиждень буде поворотним для Донбасу

П'ятниця, 5 грудня 2014, 13:07

Заступник глави Адміністрації президента з питань міжнародних відносин Валерій Чалий сподівається, що наступного тижня вдасться домогтися виконання мінських домовленостей.

"Пошук рішень із сусідньої Росією – також важливий елемент, а він має відбуватися за підтримки наших партнерів", - сказав він на брифінгу, говорячи про кроки для вирішення конфлікту.

"І я вважаю, що найближчий тиждень буде дуже показовий з точки зору можливості і виконання мінських угод, зокрема Меморандуму від 19 вересня і Протоколу від 5 вересня", - заявив Чалий.

Він нагадав: "Позиції, які там зазначені, – це припинення вогню. Ви вже чули, що 9 грудня може стати такою датою".

"День тиші – і після цього відведення важких озброєнь, артилерії і, можливо – ми сподіваємося все-таки – виконання мінських домовленостей", - сказав Чалий.

"Залишається питання звільнення полонених – це категорична вимога української сторони. Домовленість обміну "всіх на всіх" полонених на сьогодні не дотримується. Україна свої зобов’язання виконує, інша сторона – не виконує", - заявив він.

"Сьогодні не треба торгуватися, давати хабарі чи там продавати наших громадян – треба просто звільняти полонених. Інакше ми це сприймаємо як постійне руйнування мирних домовленостей, які є єдиною сьогодні основою для врегулювання ситуації", - наголосив Чалий.

Інше питання, яке потребує кардинального вирішення – кордони, додав представник Адміністрації Порошенка.

"Невеличкі поступки з точки зору візуального контролю на кордоні так званих конвоїв – це не те, що сьогодні потрібно. Сьогодні потрібне відновлення контролю на кордоні за допомогою верифікації і моніторингу ОБСЄ", - заявив Чалий.

"Тільки в таких умовах можуть бути елементи політичного врегулювання. Офіційний Київ на них готовий – але для цього, в першу чергу, потрібне припинення вогню і вбивства цивільного населення і наших військових", - додав він.

Заступник глави АП сподівається, що з Дня тиші, 9 грудня, почнуть вщухати бої на Донбасі після відведення важкої техніки.

"Без припинення вогню ми можемо просто втратити наших співгромадян у Донецькій і Луганській областях", - сказав також Чалий.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування