Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні не виконуються 70% рішень місцевих судів і 90% – Євросуду

Понеділок, 8 грудня 2014, 11:28

В Україні не виконуються близько 70% рішень національних судів і близько 90% рішень Європейського суду з прав людини.

Про це в понеділок на прес-конференції повідомив програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

"Цифра, яка оприлюднювалася на парламентських слуханнях щодо невиконання рішень національних судів – 70% ... Це насправді жахливий показник", – сказав Щербатюк.

За його словами, ситуація з ЄСПЛ ще складніша.

"Є заходи загального характеру, які держава має запровадити у вигляді змін до законодавства, судовій практиці. За нашою інформацією, більше 90% рішень Європейського суду не виконується", – повідомив він.

Директор зі стратегічних справах Української Гельсінської спілки Михайло Тарахкало в свою чергу додав, що рішення ЄСПЛ слід ділити на дві складові – матеріальний аспект виконання рішень та заходи загального характеру.

"Йдеться про різні зміни, щоб надалі ці правопорушення не відбувалися в державі, щоб новим клієнтам не виплачувати кошти. Якщо одна людина прочитає рішення ЄСПЛ щодо іншого потерпілого і скаже: у мене така ж ситуація, я піду до Європейського союзу, – то це зростає в геометричній прогресії", – зазначив він.

За словами Тарахкало, у 2004 році кількість справ громадян України проти України в ЄСПЛ була в рази меншою.

"А сьогодні це просто вал. У нас сьогодні паралізована система виконання рішень на національному рівні, на жаль. Виконавча служба паралізована. ... Це дуже серйозна проблема, яка підриває авторитет всієї правоохоронної системи", – сказав він.

Щербатюк уточнив, що саме в 2004 році в ЄСПЛ з'явилися перші справи про невиконання судових рішень в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування