Журналістка: Люди на Донбасі впевнені, що в них стріляє армія України

Четвер, 1 січня 2015, 21:48

Люди на Донбасі переконані, що по них стріляли українські військові, і тому не хочуть бути громадянами єдиної України.

Про це розповіла кореспондентка Шахіда Якуб, яка готує нову програму Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа "Настоящее время" для російськомовної аудиторії на пострадянських теренах і яка тільки-но повернулася з територій Донбасу, контрольованих бойовиками.

"Знаєте, що мене неприємно вразило в цій подорожі, – це той обсяг пропаганди, яка ллється (як) з того, так і з іншого боку. Місцеві люди всі кажуть: "Хочу в Росію", тому що "українська армія по них стріляла", - наводить інтерв’ю з нею "Крим. Реалії".

На запитання, як місцеві люди визначають, хто по них стріляє, Якуб відповіла: "Тут, насправді, важко розібратися. Але для людей – для них для всіх – стріляє українська армія. У них немає жодної краплі сумніву в тому, що це може бути хтось інший, розумієте? Ось, що найстрашніше".

"Вони говорять: "Яка єдина Україна?! Вони в нас стріляли, вони нас залишили без нічого". І з цим треба боротися якось. Це вже не моя роль, як журналіста. Але вони насправді вважають себе покинутими – "всі банки заморожені", – і в усьому звинувачують Україну", - сказала вона.

На запитання, як із Києва людям можуть доставити гроші, якщо їх відбирають сепаратисти, кореспондент сказала: "Так вони цього не знають! Ось у чому вся справа".

"В них інформація надходить тільки з одного джерела. Вони всі дивляться російське телебачення. Там, у "ДНР", також є своє телебачення – "Новоросія", канал "Опора". Їхнє, місцеве. І ось уявляєте, у них однобока йде абсолютно подача інформації!", - уточнила Якуб.

"А так, як вони вже настраждалися, по них стріляли, вони опинилися в такій ситуації – вони просто не можуть сприймати іншу точку зору. Для них зараз один є страх – це Україна. Все, "заберіть нас у Росію", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування