Фірташ може почати фінансувати українську службу "Євроньюз" - журналіст

П'ятниця, 2 січня 2015, 13:51

Український олігарх-утікач Дмитро Фірташ може почати фінансувати українську службу телеканалу "Євроньюз".

Про це, посилаючись на джерела, написав у своєму Facebook шеф-редактор радіо "Вести" Сакен Аймурзаєв.

"Дмитро Фірташ вирішив взяти на себе фінансування української служби "Євроньюз". Рішення прийнято на засіданні Наглядової ради "Євроньюз". Поки, здається, публічно не оголосили. Контракт у "Євроньюз" на фінансування української служби підписаний з НТКУ, але нацканал не платить два роки. Теперь платити буде Фірташ ", - написав Аймурзаєв.

У свою чергу генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія у коментарі "Українській правді" підтвердив наявність боргу, але пояснив, що компанія є заручником несправедливого контракту нав'язаного урядом Азарова в 2010 році.

"НТКУ є абсолютно формальною частиною цього договору, який укладав уряд України на чолі з Азаровим. З боку НТКУ там були люди, які давно вже тут не працюють", - каже гендиректор компанії.

"Договір був укладений з порушенням всього і вся. Жодна бюджетна установа не має права заключати договори більш ніж на 1 один рік, а цей договір було укладено до 2016 року тобто на 6 років. Є ще розпорядження Кабміну, яке змусило НТКУ підписати цей договір".

"Платня була встановлена найвища серед усіх учасників - 5.5 мільйона на рік. 30 хвилин на день. Час від часу вони і цього не роблять", - додав він.

Крім того, за словами Аласанії у серпні НТКУ отримав попередження від Нацради з питань телебачення і радіомовлення, щодо недоцільності співпраці з "Євроньюз", оскільки вони також порушують правила, оскільки мали припинити випуск російськомовної версії, а не зробили цього.

Він пояснив, що це величезні борги, які зараз висять на державі: "НТКУ ніколи не зможе їх виплатити".

"В бюджеті країни немає таких грошей, але якщо це триватиме, наступного року борг зросте до 17 мільйонів євро. Ніхто не хоче приймати рішення", - поскаржився Аласанія.

За його словами, ідуть перемовини з гендиректором телеканалу:

"Звідки взявся який Фірташ, я не знаю, ні про що таке поки що не йдеться, багато разів ми зустрічалися з Майклом Пітерсом, він приїжджав і до прем'єр-міністра, але ні до чого ці розмови не привели".

"Написали до Кабміну, що ми готові відмовитись від 1% акцій, які нам належать згідно з договором, готові не продовжувати цю ліцензію", - каже Аласанія.

Кому може відійти цей відсоток він теж не береться прогнозувати, оскільки телеканал є приватною кампанією, і чи бере в ній участь Фірташ, теж не знає.

Як відомо, Фірташу пред'явлено звинувачення в дачі хабара індійським чиновникам для отримання дозволів на розробку родовищ титану в Індії.

21 березня Дмитро Фірташ був звільнений земельним судом Відня з в'язниці під заставу в 125 млн. євро. Там він опинився після того, як його затримала поліція за запитом правоохоронних органів США.

Сам бізнесмен назвав необґрунтованими й політично мотивованими звинувачення, висунуті проти нього у Сполучених штатах Америки.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування