Мешканці сходу не підтримують сепаратистів і не хочуть до РФ - WP

Неділя, 8 лютого 2015, 18:44

Підтримка сепаратистських настроїв у східних та південних областях України доволі низька.

Про це свідчать дані опитування, проведеного науковцями Оксфордського університету, які публікує The Washington Post.

На питання "Якою має бути ідеальна форма державного правління в Україні" (графік 1), більшість респондентів (32%) схиляються до унітарної форми правління, але з децентралізацією влади.

При цьому менше 5% готові до кроків, які призведуть до розділення країни. Також непопулярним виявився варіант федеративного устрою (10%).

Графік 1 

Щодо питання про статус Донецька та Луганська (графік 2) більшість респондентів вважають, що вони мають залишатися обласними центрами у складі України (51%). Автономію Донбасу у складі України підтримує трохи більше 20%.

Лише незначна кількість респондентів підтримують незалежність або приєднання Донбасу до Росії (6% та 4% відповідно).

 Графік 2

Відповідаючи на запитання, як має відреагувати уряд України на вимоги сепаратистів щодо Донбасу (графік 3), лише 13% респондентів згодні на відокремлення від України.

Разом з тим 38% респондентів виступають за більшу автономію регіонів, а 18% вважають, що Україна має збільшити використання військової сили.

Графік 3

Автори дослідження відзначають, що в обох регіонах, респонденти були більш схильні вибирати розширену автономію, ніж відділення від України, особливо це відзначають у Луганській області.

"Таким чином, будь-яка спроба поширити конфлікт за межі окупованих зон дуже ризикована для сепаратистів. Незважаючи на глибокі і серйозні проблеми, з якими стикається український уряд, як видно, сепаратистського варіант має незначну підтримку", - резюмують автори.

В опитуванні взяли участь близько 900 респондентів у південних та східних регіонах України, які не контролюються бойовиками.

Українська правда 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування