Бізнес Клюєвих в Австрії розморожений – ЗМІ

Понеділок, 2 березня 2015, 18:59

Австрійські рахунки компанії екс-голови Адміністрації президента Андрія Клюєва та його брата Сергія розморожені. Попри санкції ЄС, соратники екс-президента Віктора Януковича можуть продовжувати бізнес в Австрії.

"Суворі санкції (замороження майна та банківських рахунків) на даний момент зняті", - йдеться у річному фінансовому звіті компанії SLAV AG Андрія і Сергія Клюєвих, який є в розпорядженні "Німецької хвилі".

Таким чином компанія змогла частково відновити впорядковану підприємницьку діяльність, зазначається у схваленому акціонерами документі, який наприкінці лютого став доступним у реєстрі підприємств Австрії.

Водночас керівництво компанії нарікає на репутаційні втрати від санкцій ЄС. "Репутація компанії в очах існуючих і потенційних ділових партнерів дуже постраждала", - зазначено у звіті.

У SLAV AG заявляють, що міжнародній команді адвокатів вдалося довести, що компанія не має нічого спільного зі звинуваченнями, висунутими проти неї в обґрунтуванні до санкцій ЄС, ухвалених після втечі Віктора Януковича з України.

У прокуратурі Відня, яка торік вела слідство проти низки осіб із санкційного списку ЄС за підозрою у відмиванні коштів, заяву компанії Клюєвих наразі не коментують.

Поки невідомо, чи будуть формально подовжені санкції проти SLAV AG. Термін ухвалених рік тому санкцій спливає 5 березня. Їхнє подовження залежить від того, чи будуть у правоохоронних органів матеріали, які дають підставу для подальшого розслідування справи за підозрою у незаконному збагаченні.

На даний момент, як зазначено у реєстрі підприємств Австрії стосовно SLAV AG, заморожені лише акції компанії, якими володіють Андрій і Сергій Клюєви, а також пов'язані із цими акціями права.

Річ у тім, що правові норми ЄС не передбачають повного блокування діяльності компанії, власники якої перебувають під санкціями, пояснив співробітник одного з міністерств, обізнаний зі справою. Блокується лише отримання власниками дивідендів від діяльності фірми, а також можливість виведення активів.

Не виключено, що повне замороження рахунків SLAV AG торік могло бути пов'язане із підозрою у відмиванні коштів.

Утім, наразі, вочевидь, достатніх доказів українськими і австрійськими правоохоронцями не зібрано.

У Генпрокуратурі України "Німецькій хвилі" повідомили, що співробітники відомства провели вже понад 30 зустрічей з колегами у низці європейських країн, у тому числі в Австрії, "в рамках пошуку викладених колишніми високопосадовцями державних активів з метою їх повернення державі".

Серед підозрюваних залишаються і брати Клюєви.

Старший брат, Андрій Клюєв, очолював Адміністрацію президента за Віктора Януковича і був дуже наближеною до нього особою.

Зокрема, на офшорну фірму Клюєва-старшого, як неодноразово вказували автори низки журналістських розслідувань, деякий час була оформлена резиденція "Межигір'я".

Співвласник SLAV AG Сергій Клюєв нині є депутатом від Опозиційного блоку. Українські правоохоронні органи заявляють, що бізнес Клюєвих значною мірою був побудований на зловживанні владою.

SLAV AG, як зазначається у звітності компанії, станом на кінець 2013 року мала річний оборот близько 200 мільйонів євро.

Головною сферою діяльності є торгівля обладнанням для "зелених" електростанцій.

Ключовим клієнтом, імовірно, була компанія Activ Solar, яка має низку сонячних електростанцій в Україні. Цією компанією, яка зареєстрована у Відні за тією ж адресою, що і SLAV AG, згідно із документами, керує зять Андрія Клюєва. Активи Activ Solar не заморожені. Андрій Клюєв запевняє, що продав компанію багато років тому.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування