Друзі Путіна скуповують нерухомість в Латвії, аби отримати дозвіл на проживання

П'ятниця, 6 березня 2015, 11:59

У Латвії за останній рік різко зросла кількість заявок на отримання посвідок на проживання від громадян Росії. "Запасний вихід" з Росії шукають не лише незгодні з політикою Володимира Путіна, але і його наближені.

Про це йдеться у сюжеті програми "Першого національного" та Радіо Свободи "Схеми".

Аби отримати дозвіл на проживання у Латвії та вільно пересуватись Європою, достатньо придбати нерухомість або інвестувати у місцевий бізнес. Син заслуженого тренера Росії та Узбекистану з гімнастики Ірини Вінер та пасинок Алішера Усманова – найбагатшого росіянина за версією журналу Forbes у 2014-му – придбав у Юрмалі курортну віллу за 3,9 мільйона євро.

Пасинок Алішера Усманова придбав у Юрмалі курортну віллу за 3,9 мільйона євро. Фото: radiosvoboda.org

Марія – дружина ще одного бізнесмена зі списку Forbes, Максима Ноготкова, засновника компанії "Связной" отримала дозвіл жити у Латвії, також придбавши будинок у Юрмалі. Ціна – півмільйона євро.

Відверта підтримка сатириком Михайлом Задорновим пропутінської політики не завадила йому поповнити своє і так не бідне портфоліо нерухомості квартирою у будинку в стилі арт-нуво у центрі Риги.

 Задорнов купив квартиру не в улюбленій Росії, а в Латвії

Латвійську нерухомість скуповують і російські банкіри. Приміром, заступник голови правління "Газпромбанку" Микола Кореньов придбав собі квартиру за 275 тисяч євро.

Кілька колишніх російських парламентарів-єдиноросів із партії Путіна, тепер впливових бізнесменів, також придбали латвійську нерухомість. Одним із них є Едуард Янаков, який, крім металургійного бізнесу, поскуповував чи не всю російськомовну пресу в Латвії.

Один із перших, хто отримав посвідку на проживання в Латвії по "інвестиційній програмі" – товариш президента Путіна, мультимільярдер Аркадій Ротенберг. За оцінками Forbes, лише за п’ять років компанії, пов’язані з Ротенбергом, отримали державні замовлення на суму понад 1 трильйон рублів. Головно завдяки державним проектам "Газпрому".

Цікаво, що, аби отримати дозвіл на проживання у Латвії, бізнесмен вирішив інвестувати не у нерухомість, а в банківський депозит. А це найменш прозорий спосіб отримати посвідку. Та й цей дозвіл у Ротенберга був дійсним до 2013-го.

У брата Аркадія – Бориса Ротенберга, який має фінське громадянство – у Латвії все ж є нерухомість. Хоча після введення санкцій ЄС та Сполученими Штатами закордонну власність Ротенбергів почали активно арештовувати. Загальна вартість арештованого майна за даними Reuters склала 30 млн євро.

За останні 5 років більше ніж 13 тисяч іноземців скористались лояльною програмою отримання дозволу на проживання в Латвії, а відтак і можливості вільно пересуватись Європою.

На відміну від аналогічних програм в інших європейських країнах, 90% заявок до Латвії надходять саме з країн колишнього СРСР, в основному з Російської Федерації.

Радіо Свобода

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування