У ГПУ не помітили, що ЄС зняв санкції з Портнова і 3-х чиновників Януковича

П'ятниця, 6 березня 2015, 15:22

У Генпрокуратурі замовчують факт зняття Євросоюзом санкцій з чотирьох чиновників часів президентства Віктора Януковича.

Так у коментарі Генпрокуратури щодо рішення ЄС, згадуються лише прізвища чиновників, щодо яких санкції продовжено.

"Рішенням Ради ЄС № 2014/119/CFSP від 05.03.2014 (зі змінами та доповненнями від 14.04.2014) застосовано обмежувальні економічні заходи до 22 колишніх вищих посадових осіб України та осіб із їхнього близького оточення терміном на 1 рік, тобто до 6 березня 2015 року", - сказано в повідомленні.

"Слід відзначити, що, незважаючи на численні повідомлення у ЗМІ, жодна з таких осіб не була виключена із санкційного списку ЄС протягом строку дії цього рішення", - зазначили у ГПУ.

При цьому у відомстві зазначили, що практика таких санкцій є новою для України і вперше застосована Європейським Союзом за зверненням держави, ініційованим Генпрокуратурою.

У ГПУ також нагадали, що ЄС у січні поточного року розширено критерії для застосування санкцій.

Окрім осіб, які могли бути причетні до привласнення державного майна, обмежувальні заходи тепер застосовуються і до посадовців, щодо яких в Україні здійснюється розслідування у зв'язку зі зловживанням службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди для себе або для третьої сторони, в результаті чого спричинено збитки державі.

У зв'язку із закінченням терміну дії зазначеного рішення 05.03.2015 Радою ЄС ухвалено нове рішення щодо застосування обмежувальних заходів до вказаної категорії осіб, а саме щодо Януковича В.Ф., Захарченка В.Ю., Пшонки В.П., Лукаш О.Л., Клюєва А.П., Ратушняка В.І., Януковича О.В., Януковича В.В., Пшонки А.В., Клюєва С.П., Азарова М.Я., Курченка С.В., Табачника Д.В., Богатирьової Р.В., Арбузова С.Г., Іванющенка Ю.В., Клименка О.В. та Ставицького Е.А. Рішення сьогодні опубліковано у Офіційному віснику ЄС та вступить у силу з 07.03.2015.

У свою чергу Генпрокуратурою буде здійснюватися всебічне і неупереджене розслідування кримінальних проваджень щодо екс-високопосадовців та осіб з їхнього оточення незалежно від прийнятих європейською стороною рішень щодо застосування персональних санкцій.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування