У шорт-листі кандидатів на голову Антикорупційного бюро іноземців не лишилося

П'ятниця, 6 березня 2015, 16:20

Конкурсна комісія з відбору директора Антикорупційного бюро обрала 4 кандидатів, яких у разі проходження перевірки пропонуватимуть президенту на посаду головного борця з ТОП-корупцією.

"Комісія вирішила спрямувати 4 кандидатури на проведення спеціальної перевірки згідно із законом "Про очищення влади", - сказав її голова Рефат Чубаров на засіданні 6 березня, повідомляє "Укрінформ".

На спецперевірку направили тих кандидатів, які у другому турі співбесід здобули підтримку п'яти і більше членів комісії. Це Яків Варічев, Микола Сірий (в обох – по 5 голосів), Артем Ситник (6 голосів) і депутат від БПП Віктор Чумак (7 голосів).

Секретар комісії Євген Захаров висловив сподівання, що наприкінці наступного тижня комісія зможе зустрітися для проведення останнього етапу конкурсу. "Якщо спецперевірку  проведуть до вівторка, то в четвер ми вже можемо проводити засідання", - сказав він.

Читайте також: Антикорупційне Бюро. За крок до фіналу

Водночас, директор Європейського управління боротьби із шахрайством Джованні Кесслер звинуватив депутатів у спробах вплинути на рішення комісії.

"Спроби ВР змінити правила гри наприкінці конкурсу – атака на незалежність рішення комісії", - заявив він, повідомляє Центр протидії корупції.

Йдеться про законопроект №2339 авторства депутатів Грановського, Мушака (обидва від БПП) та Хміля ("Народний фронт"), який скасовує граничний вік перебування особи на посаді директора Національного антикорупційного бюро.

"Під час нашого першого засідання (де обговорювалася доцільність роботи комісії над змінами до закону про Національне антикорупційне бюро – ред.), я наполегливо казав, що ми не є Верховної Радою і, як комісія, не маємо втручатися у рішення, що приймає парламент", - заявив Кесслер.

"Тепер я хочу звернутися до Верховної Ради, яка є виразом довіри українців та носієм  демократичних цінностей: ви не є конкурсною комісією. Ми є конкурсною комісією", - наголосив він. 

"Будь-які спроби втрутитися у чинний процес (відбору кандидатів на посаду директора Бюро - ред.) є дуже небезпечним. Змінювати правила гри наприкінці процедури конкурсного відбору – атака на незалежність членів та рішень комісії, яку ми будемо відбивати", - заявив Кесслер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування