Путін розповів, як готувався анексувати Крим

Понеділок, 9 березня 2015, 20:34

Президент РФ Володимир Путін ухвалив рішення "повернути Крим до складу Росії", бо не міг "кинути людей під каток націоналістів".

Про це Путін заявив в інтерв'ю для телефільму "Шлях на Батьківщину", сюжет про який був показаний на телеканалі "Росія-1".

Говорячи про засідання в ніч на 23 лютого 2014 року, Путін заявив: "Я усім моїм колегам (їх було четверо) сказав: "Ситуація розгорнулася таким чином на Україні, що ми змушені почати роботу з повернення Криму до складу Росії, тому що ми не можемо кинути цю територію і людей, які там проживають напризволяще під каток націоналістів".

За його словами, що тоді ж він "поставив певні завдання, сказав, що і як ми повинні робити".

"Але відразу ж підкреслив, що ми будемо робити це тільки в тому випадку, якщо будемо абсолютно переконані в тому, що цього хочуть самі люди, які проживають в Криму", - заявив Путін.

Також він повідомив, що "вже перше закрите опитування, проведене в Криму після подій на Майдані показало, що три чверті населення півострова бажають возз'єднання з Росією".

За словами Путіна, опитування було проведено "поза контекстом можливого приєднання" (ще до так званого "референдуму" у березні). 

"З'ясувалося, що бажаючих приєднатися до Росії там (у Криму) 75% від загального складу населення. Для мене стало очевидним, що якщо ми підійдемо до цього, то рівень, кількість тих, хто хотіли б, щоб це історична подія сталася, буде набагато вище ", - заявив він.

Президент підкреслив, що "кінцева мета була не в захопленні Криму, і не в якійсь анексії".

"Кінцева мета була в тому, щоб дати можливість людям висловити свою думку з приводу того, як вони хочуть жити далі", - зазначив президент РФ.

Також він зазначив, що ще тоді вважав так: якщо кримчани захочуть залишитися у складі України, то "нехай так і буде", але якщо вони захочуть увійти до складу Росії, то "ми не можемо їх кинути".

"Ми результати референдуму знаємо, - підсумував Путін. - І ми вчинили так, як мали вчинити".

Як відомо, за результатами "референдуму", проведеного у Криму 16 березня, мешканці під дулами автоматів російських військових висловилися за "приєднання до Росії". 18 березня Крим і Севастополь були включені до складу РФ в якості суб'єктів федерації.

Через місяць Путін у ході "прямої лінії" визнав, що референдум в Криму проводився за участі російських військових. За словами Путіна, вони "встали за спиною сил самооборони Криму", щоб "допомогти людям висловити свою думку".

До цієї заяви влади РФ спростовували присутність російських військових на території України, кажучи, що люди у формі без розпізнавальних знаків були "ополченцями" і добровольцями з місцевих.

Анексію Криму не визнали у світі, "референдум" вважається порушенням Росією міжнародних домовленостей. При цьому Путін заявляв, що проведення референдуму в Криму відповідає нормам міжнародного права і Статуту ООН.

ТАСС

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування