Харківський губернатор: Ризик дестабілізації є, але підтримки у сепаратистів усе менше

Вівторок, 7 квітня 2015, 14:45

Голова Харківської обладміністрації Ігор Райнін вважає, що загроза дестабілізації в Харківському регіоні існує, але їй уже навчилися протистояти.

Про це він розповів в інтерв'ю для проекту "Світлофор" групи."Інформаційний спротив", пропрацювавши на посаді два місяці.

"Стан справ у Харківському регіоні дуже складний з об'єктивних причин. У нас 300 км кордону з Росією, ще 300 – з Донецькою та Луганською областями. Загрози… безумовно, є, і супротивник продовжує свої спроби дестабілізувати область", - зазначив Райнін.

"Але я б надмір не драматизував ситуацію. Гадаю, що ми вже навчилися ефективно протистояти зазіханням на мирне життя наших громадян", - додав він.

Мета вибухів у Харкові, за словами Райнина, – посіяти паніку.

"Є конкретні люди й диверсійні групи, які діють під безпосереднім кураторством російських спецслужб", - заявив голова області.

"За нашим даними, в області таких диверсійних груп близько десяти. Також існує деяка кількість "заморожених" ДРГ, які приходять на зміну "активним" у випадку їх ліквідації", - сказав Райнін.

"У цих груп російські інструктори, а самі виконавці, як правило, є українськими громадянами, які пройшли підготовку в Бєлгороді, Ростові й Тамбові. Саме в цих містах, як нам відомо, розташовано центри підготовки диверсантів. Координаційний центр – у Бєлгороді", - додав він.

Чиновник наголосив, що на диверсійну діяльність виділяються серйозні ресурси.

"Для прикладу, за теракт біля Палацу спорту виконавцям було обіцяно 10 тисяч доларів. Один постріл із гранатомета "коштує" 300 доларів. Це щоб ви розуміли, як усе непросто", - розповів Райнін.

"Проте, я вважаю, що й місцева влада, і силовики ведуть успішну роботу з пошуку й нейтралізації диверсантів і активних сепаратистів. На даний момент ефективно діяти вони вже не можуть. А головне, з кожним днем у них усе менше підтримки серед населення самої Харківської області", - заявив він.

"Тому, хоча супротивник і далі розглядає Харків як одну зі своїх головних мішеней, ми поступатися не збираємося й розганяти хвилю сепаратизму не дозволимо", - сказав Райнін.

Він повідомив, що на кордоні області з Росією донедавна був пункт пропуску "зі спрощеним режимом припинення для громадян України.

"Там не було навіть відеокамер! Взагалі було незрозуміле, хто і як їздить через кордон.  Після моїх, м'яко кажучи, "наполегливих" прохань до Держприкордонслужби це вдається виправити", - сказав Райнін.

Він сказав, що "роботи з будівництва укріплень уже ведуться" і "доводиться прямо на місцевості серйозно коректувати завдання, які Генштаб малював на карті".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування