Підозрюваний в убивстві Литвиненка: це було "самогубство по необережності"

Середа, 8 квітня 2015, 14:19

Колишній співробітник російський спецслужб Олександр Литвиненко міг загинути від отруєння полонієм у результаті нещасного випадку.

Про це заявив підозрюваний в убивстві Литвиненка, підприємець Дмитро Ковтун, передає "Інтерфакс".

"У мене основна версія, що це нещасний випадок. Я більше ніж упевнений, що він (Литвиненко - ІФ) мав справу з полонієм, сам не знаючи цього. Можливо, це був витік, і полоній накопичувався в його організмі поступово", - сказав Ковтун.

За його словами, можна припустити, що Литвиненко неодноразово одержував у різних кількостях дози полонію, при цьому вони були різними за інтенсивністю в різні дні, коли йому ставало гірше, ще до шпиталізації.

"Дружина його підкреслює, що він відрізнявся завидним здоров'ям і практично ніколи не хворів. Це отруєння й виклик лікаря в ту ніч (16 жовтня - ІФ) вона зв'язує із приїздом росіян. Вона прямо каже, що раніше такого не бувало й не траплялося, що це після зустрічі з росіянами 16 числа. І це - неправда", - сказав Ковтун.

Він назвав те, що сталося з Литвиненком, "самогубством по необережності".

При цьому Ковтун заявив, що не має інформації про те, чи працював сам Литвиненко в якихось цілях з полонієм і знав, що стикається з ним.

"Я не знаю, мав він при собі (полоній - ІФ) або хтось, може, йому дав, цілком можливо, щось він носив із собою, що привело до поступового нагромадження полонію в організмі з наступним летальним результатом", - сказав Ковтун.

За словами Ковтуна, Литвиненко міг контактувати з полонієм за кілька днів до зустрічі, у якій крім бізнесмена й екс-співробітника російських спецслужб брав участь нинішній депутат Держдуми Андрій Луговий.

"Як на це слідство не звернуло уваги, для мене залишається загадкою. Я хотів би попросити більш предметно розглянути це питання, тому що напевно залишилися докази, що лікаря викликали в ніч із 15 на 16 жовтня. Ці докази зовсім міняють картину, що відбувається й доводять нашу з Луговим правоту", - сказав Ковтун.

Відповідаючи на запитання про "радіоактивний слід", який тягся за ним у різних точках Лондона, а також у літаку, Ковтун сказав, що "пояснення цьому було із самого початку".

За його словами, сліди полонію на самому Ковтуні й Андрії Луговому виявилися після зустрічі з Литвиненком 16 жовтня. "У ніч із 15 на 16 йому погано, його рве, він викликає швидку допомогу. Вранці він зустрічається з нами, і я можу уявити собі, що він увесь у полонії, після цього ми привіталися з ним за руку. І після цього ми залишали скрізь за собою сліди", - пояснив бізнесмен.

Як відомо колишній співробітник спецслужб Росії Олександр Литвиненко, який у 2000 році утік у Великобританію, помер у листопаді 2006 року. Після смерті в його організмі був виявлений радіоактивний елемент полоній-210.

За британською версією, головний підозрюваний у його вбивстві - нинішній депутат Держдуми Андрій Луговий. Сам депутат наполягає на своїй невинуватості. У квітні 2012 року тест на детекторі брехні, проведений британськими поліграфологами, показав, що Луговий невинуватий.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування