Клімкін: Росії вигідні миротворці на Донбасі

Четвер, 9 квітня 2015, 13:58

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що Росії вигідна миротворча місія на Донбасі.

Про це він заявив в інтерв'ю Новій газеті, опублікованому в четвер.

"Російська сторона, навпаки, повинна бути зацікавлена (у введенні миротворчого контингенту на Донбас)", - сказав він

"Дехто стверджує, що вона (миротворча місія) "виходить за рамки" мінських домовленостей. Немає! Саме навпаки — вона потрібна для підтримки мирного процесу. Місія саме й сприяє виконанню мінських домовленостей. Наприклад, вона допоможе проведенню тих самих чесних і вільних виборів. Вони ж не можуть бути проведені, коли навколо бігають найманці зі зброєю", - пояснив Клімкін.

"Якщо російська сторона це заблокує, нехай пояснить, хто буде не просто спостерігати за розвитком миротворчого процесу (цим займається ОБСЄ), але хто буде сприяти його розвитку? Хто буде організовувати процес встановлення й затвердження порядку? Хто буде працювати із цією так званою народною міліцією, з новими структурами? От на Балканах цим займалися саме миротворці. Чому це має бути не так у цьому випадку?" – обурився він.

"Тому, якщо Росія зацікавлена у виконанні мінських домовленостей, вона саме таку миротворчу місію повинна підтримати. І я кажу це на всіх кутах. Це логічно. І нехай мені хтось пояснить, чому моя логіка неправильна", - сказав міністр.

При цьому він уточнив, що поки російська позиція збігається з українською, німецькою й французькою тільки в тому, що прямо зараз треба підсилити місію ОБСЄ.

"Але от, наприклад, більшість обстрілів відбувається вночі. Місія ОБСЄ вночі не працює. У неї технічних можливостей не вистачає. Ще багато чого не вистачає. А ми повинні далі супроводжувати цей мінський процес, мирний процес. Хто його буде супроводжувати? Для цього потрібна миротворча місія. Такі місії існували в багатьох випадках, починаючи з конфлікту на Балканах", - додав він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування