Порошенко про врегулювання конфлікту: "Я зі свого курсу не зверну"

П'ятниця, 8 травня 2015, 15:59

Президент Петро Порошенко не збирається відступати від свого мирного плану щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це він заявив 8 травня на урочистому засіданні Верховної Ради, присвяченому 70-й річниці перемоги над нацизмом у Європі і Дню пам’яті загиблих у Другій світовій війні.

"Питання війни і миру – гострі та актуальні сьогодні, як ніколи. Є такі, хто вимагає кавалерійської атаки, щоб перевести дух аж на Далекому Сході. Тільки-от не кажуть, де ж взяти стільки коней. На іншому полюсі – пацифісти, які вимагають замиритися за будь-яку ціну", - сказав він.

"А посередині – відповідальні реалісти. Реалісти, які тверезо оцінюють наш військовий потенціал, міжнародне середовище та внутрішню ситуацію. Які твердо знають, що вирішити проблеми можна лише в комбінований спосіб, що поєднує оборонно-військові зусилля із політико-дипломатичними", - додав Порошенко.

За його словами, саме цей шлях до миру зафіксований в мінських угодах, які визнані основою для врегулювання всім світом, "і навіть Росією".

"І скільки б мене не критикували за мій мирний план, я з свого курсу не зверну, бо відчуваю колосальну відповідальність за країну і за народ, який довірив мені владу. Бо курс цей – єдино можливий і правильний. Словом, безальтернативний. Бо він дає можливість зберігати і примножувати наші сили, нарощувати нашу обороноздатність", - заявив Порошенко.

Він наголосив, що Україна неухильно виконує домовленості, досягнуті у Мінську під час саміту в нормандському форматі.

"Це дозволило забезпечити певну деескалацію конфлікту, і кожний день, якщо у нас немає вбитих – для мене неначе свято", - сказав президент.

"Ми маємо скоординувати зусилля усіх наших країн-партнерів та ООН. Але рухатися далі ми зможемо лише після того, як наш ворог повністю припинить вогонь, навіть із стрілецької зброї; безповоротно відведе всю важку зброю, і місця її нової дислокації будуть відомі ОБСЄ; коли будуть всі умови для того, щоб ОБСЄ могла виконувати свою контрольну місію; і відбудеться обмін полоненими за принципом "всіх на всіх" та звільнені усі українські заручники", - наголосив він.

Водночас, Порошенко визнав: "Боротьба за мир тим успішніша, чим міцніша оборона".

"Ми в рази збільшили видатки на оборону та безпеку – до 90 мільярдів", - заявив президент.

"Рік назад війська майже не було. А тепер воно є, та ще й яке: сильне, боєздатне, з рівнем довіри – найвищим у суспільстві", - сказав Порошенко.

"Найголовніше в чому прорахувався ворог, – у готовності українців зі зброєю в руках захищати рідну землю, в незламності нашого духу та патріотизмі не на словах, а на ділі", - зазначив також він.

"Не маю сумніву, що ми переможемо, адже захищаємо свою рідну землю. Переможемо, як перемогли 70 років тому наші діди і прадіди", - сказав Порошенко.

Він також висловив "оптимістичний прогноз": "Коли ми виборемо мир, вже наступного року перші результати реформ дадуться взнаки у відновленні економічного зростання".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News