Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Земан назвав "людьми з низьким інтелектом" тих, хто протестує проти його візиту до Москви

Субота, 9 травня 2015, 05:01

Близько півтора десятка людей протестували у Празі проти візиту президента Чехії Мілоша Земана до Росії на святкування російського Дня перемоги в Москві.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Активісти з прапорами Чехії і НАТО, а також України й транспарантами проти президента Росії Володимира Путіна розташувалися вздовж дороги на військовий аеродром Кбели на околиці Праги, де базується урядовий авіазагін. За їхніми словами, до самого аеропорту з транспарантами їх не пустила поліція.

Один із активістів Отакар Ван Ґемунд заявив: "Земан має відлетіти до Росії, щоб зустрітися з Путіним. Ми проти цього. Він руйнує репутацію Чехії у світі – тим, що підтримує Путіна. Ми вважаємо, що Земан не повинен туди їхати, як і переважна більшість європейських демократичних голів держав та політиків, які бойкотують святкування 9 травня у Росії. Тому що Путін — агресор. У світі та в Україні".

На плакатах інших активістів були написи: "9 травня – це сталінська фікція", "8 травня – початок свободи, 9 травня – початок нового тоталітаризму".

Сам Земан у коментарі Радіо Свобода перед відльотом до Москви назвав активістів, які проводжали його з плакатами, "людьми з низьким інтелектом".

Він також заявив, що бирається обговорювати фінансові претензії Чехії до Росії – зокрема, тільки в одній такій справі, з однією з електростанцій, за словами президента Чехії, росіяни винні чехам 5 мільярдів чеських крон (понад 200 мільйонів доларів США).

У суботу, 9 травня, він візьме участь у низці урочистостей у столиці Росії. Але, як заявляли в апараті Мілоша Земана, він не буде присутній на військовому параді на Красній площі, який критики вважають символом новітнього російського мілітаризму.

Раніше повідомлялось, що якщо до офіційної програми візиту Земана буде включено участь у військовому параді, то чеські міністри від християнських демократів поїздку не підтримають.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування