Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада не довірила Хмарі відбір членів антикорупційного агентства

Вівторок, 2 червня 2015, 17:20

Верховна Рада не підтримала кандидатуру виконавчого директора Transparency Іnternational Україна Олексія Хмари до складу конкурсної комісії з відбору на зайняття посад членів Національного агентства з питань запобігання корупції.

"За" проголосували лише 35 депутатів.

Як відомо, Антикорупційна агенція має оприлюднювати майнові декларації всіх посадовців і разом із суспільством перевіряти їх. За законом ВР має делегувати в конкурсну комісію з відбору членів агентства одного члена.

Голова антикорупційного комітету ВР Єгор Соболєв пояснив, що комітет звернувся до громадських організацій з проханням допомогти знайти таку кандидатуру.

За його словами Центр протидії корупції, Реанімаційний пакет реформ і Transparency Іnternational Україна визначили таким кандидатом Олексія Хмару.

Депутати в свою чергу виступили проти.

Зокрема в "Народному фронті" зазначили, що кандидатура Хмари "не була підтримана на засіданні громадських організацій" і запропонували винести це питання на раду коаліції.

Депутат від БПП екс-глава МОЗ Олег Мусій навіть назвав виконавчого директора Transparency Іnternational Україна "відомим грантоїдом, який знищував громадянське суспільство за часів Януковича".

Також Мусій зазначив, що на сайті Transparency Іnternational Україна в останніх коментарях міститься "наїзд на уряд і ВР".

В свою чергу депутат Тетяна Чорновол також повідомила, що "в молодості пан Хмара був засуджений за квартирну крадіжку". Вона також стверджує, що Хмара "викупив відомості про свою судимість з обласного реєстру".

У фракції "Батьківщина" висловили бажання зустрітися з кандидатом, оскільки він представляє відому організацію, яка займається саме боротьбою з корупцією, а висновки Transparency Іnternational мають довіру в суспільстві.

Соболєв запропонував відкласти розгляд цього питання з огляду на звинувачення, які було висунуто, з тим щоби поспілкуватися також із самим Хмарою, однак депутати цю пропозицію не підтримали.

Як повідомлялося, громадські організації на зборах обрали 4 членів конкурсної комісії з відбору членів Нацагентства по запобіганню корупції: Романа Вереша, Олега Самуся, Віктора Шлінчака та Олександра Ружицького.

У Transparency International Україна нарікали, що про 50 громадських організацій, які обрали цих 4 представників нічого невідомо.

Кабміну, у свою чергу висунув до конкурсної комісії заступника міністра Кабінету міністрів Романа Гребу.

Всього до складу комісії мають увійти 8 членів: 4 - від громадських організацій та по одному від президента Петра Порошенка, парламенту, уряду і Національного агентства з питань державної служби.

Конкурсна комісія має обрати 5 членів Нацагентства з питань запобігання корупції.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування