ОБСЄ намагалася зв'язатися з "ДНР" для припинення боїв у Мар'їнці, але ті не відповіли

Четвер, 4 червня 2015, 08:58

Представникам місії, що зафіксували обстріл населеного пункту, не вдалося зв'язатися з представниками "ДНР", щоб спробувати припинити бойові дії на околицях Мар'їнки.

Про це йдеться в окремому звіті ОБСЄ щодо ситуації навколо боїв у районі н.п. Мар'їнка.

Між 22:00 вівторка і 5:30 середи, спостерігачі СММ, що знаходяться на території, підконтрольній "ДНР" в Донецьку, спостерігали рух важкої військової техніки бойовиків. Зокрема, танки Т-64 і Т-72, ​​122-мм артилерійські знаряддя, колона БМП, військові вантажівки із зенітними гарматами.

На тій же позиції СММ помітили близько 100 вихідних пострілів приблизно в 1-5 км на північний захід від їх положення в проміжок часу між 4:30 і 4:40; вихідні залпи з системи залпового вогню БМ-21 "Град" з місцеположення 1-5 км західніше їх позиції в 4:55, і 100 артилерійських пострілів випущених з локації в 5 км на північний захід від позиції місії.

Між 07:00 і 8:00, патруль СММ, що знаходиться в 6-9 км на схід від Мар'їнки, спостерігали сім танків Т-64, спрямованих на захід. Також патруль чув у двох окремих випадках більш ніж п'ять залпів з РСЗВ БМ- (21) і важких мінометів, і 12 залпів з РСЗВ "Град" і мінометів.

Приблизно о 6:00, безпілотник СММ, спостерігав інтенсивні обстріли в 3,5 км від Мар'їнки.

Між 10:45 і 12:11 місія зробила кілька спроб зв'язатися з високопоставленими представниками "ДНР" - в тому числі "прем'єр-міністром", "спікером парламенту", "міністром оборони" і "начальником генерального штабу" - для того, щоб спробувати припинити бойові дії в околицях Мар'їнки. Однак зв'язатися з представниками бойовиків місії не вдалося. "Або вони були недоступні, або просто не хотіли спілкуватися з СММ", - йдеться у звіті.

О 15:00 СММ отримала листа від Міноборони України, в якому йшлося про те, що важке озброєння ЗСУ буде розміщено на лінії зіткнення, щоб використовувати його у випадку, якщо доведеться мати справу з "реальною загрозою", що виходить від боїв у Мар'їнці, які за словами Міноборони України почалися о 6:00. Пізніше, українська сторона публічно визнала, що озброєння було використано, і сказала, що це було необхідно, щоб відбити атаку "ДНР".

Пізніше представник Збройних Сил Російської Федерації в СЦКК повідомив СММ в 15:00, що режим припинення вогню близько Мар'їнки набуде чинності в 17: 00. О 21:00 він повідомив СММ, що ситуація навколо Мар'їнки спокійна. Приблизно 19:00 представник командування АТО в Краматорську і "міністерство оборони" "ДНР" підтвердили СММ, що Мар'їнка перебуває під контролем українського уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування