Російські вакцини в Україну не заходитимуть - Квіташвілі

Понеділок, 8 червня 2015, 17:16

Міністерство охорони здоров'я уникатиме потрапляння до України через держзакупівлі російських препаратів, зокрема вакцин.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі на прес-конференції в понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Російські вакцини в Україну заходити не будуть. Наприклад, вакцина БЦЖ – польська. У майбутньому будемо максимально намагатися не допускати на український ринок російські вакцини, тим більше вакцину БЦЖ", - сказав він.

Квіташвілі зазначив, що "в останні три роки лише російського виробництва вакцини БЦЖ заходили в країну", хоча в цієї вакцини "дуже сумнівна репутація", цитує "24 канал".

Голова МОЗ заявив, що Україна буде переорієнтовуватися на закупівлю ліків за бюджетні кошти на інші країни.

"Дуже багато країн, крім Російської Федерації, які виробляють ліки. Ринок величезний", - сказав він.

Квіташвілі повідомив, що Мінздоров’я планує провести кампанію щодо вакцинації від поліомієліту, яка певний час не проводилася через відсутність вакцини.

"Для вакцинації від поліомієліту препарати є. Проблем з вакцинами немає. Закупівлі 2014 року вже розвозять, восени будуть поставки за закупівлями 2015 року", - сказав він.

Міністр охорони здоров'я також назвав саботажем блокування закупівель ліків шляхом подачі скарги в Антимонопольний комітет України.

Коментуючи скарги учасників торгів, які призупинили закупівлю інсуліну в Києві, він сказав: "Мені це незрозуміло. Це саботаж, через який у Києві практично було провалено закупівлю інсуліну. Якщо компанія може зупинити торги, це катастрофа. Зупиняти торги, коли закуповується життєво-важливий препарат, – це саботаж".

Із приводу закупівель за рахунок держбюджету, Квіташвілі уточнив, що станом на 5 червня експертно-технічна група при МОЗі спрямувала на доопрацювання 15 проектів номенклатур, а по 9-ти проектах номенклатур планує ухвалити статочне рішення на цьому тижні.

Зокрема, буде ухвалено рішення щодо номенклатурам закупівл лікарський засіб по дитяч гемофілії, хвороб Гоше, нанізм, хронічн вірусн гепатит, а також номенклатур препарат для діт з уроджен імунодефіцит й препарат для хвор, що перенесших трансплантацию. Крім того, буде прийнятий остаточний розв'язок по номенклатурам по закупівлі вакцин і лікарняних аркушів.

Як уточнили агентству в Мінздоров’ї, в такий спосіб можна чекати, що торги на закупівлю за засоби держбюджету Мінздрав може оголосити в середині липня при дотриманні всіх процедур і у випадку, якщо торги не будуть припиняти Антимонопольним комітетом, результати тендерів будуть відомі до початку вересня.

Квіташвілі також уточнив, що на даний час ідуть поставки лікарських препаратів, закуплених наприкінці 2014 року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування