ЄСПЛ погодився з основними звинуваченнями у Бесланській справі проти Росії

Четвер, 2 липня 2015, 21:01

Європейський суд з прав людини у Страсбурзі виніс рішення про прийнятність майже всіх основних пунктів скарги по Беслану. Таким чином, ЄСПЛ визнав високо доказовими головні тези скарги потерпілих в Бесланской трагедії проти РФ.

Суд визнав високо доказовим тезу про використання російським спецназом гранатометів і вогнеметів під час штурму школи № 1 та про природу перших вибухів у повному заручників спортзалі.

Також суд визнав, що немає ніяких доказів того, що школу підірвали терористи. При цьому є докази, що ці вибухи - результат обстрілу школи спецназом РФ. Згідно з висновком суду, російський уряд не змогло аргументовано спростувати дану позицію.

Нагадаємо, основні питання заявників - Чи все зробила держава для запобігання теракту? Чи все зробила держава для мінімізації втрат серед заручників? Чи все зробила держава для об'єктивного розслідування причин трагедії і, головне, загибелі людей?

У 2007 році в ЄСПЛ з проханням провести об'єктивне розслідування за обставинами теракту і загибелі заручників звернулися 477 постраждалих і родичів загиблих в школі №1 у вересні 2004 року.

За словами Кирила Коротєєва, "суд визнав прийнятними всі скарги заявників (447) в частині порушень, що стосуються права на життя (2 стаття Європейської конвенції).

"Це стосується питання запобігання теракту в тому сенсі, що у російської влади було достатньо інформації, але вони нічого не зробили для запобігання теракту, так і конкретно фактів, що стосуються застосування зброї неизбирательного дії по школі і планування силової операції в цілому", - зазначив він.

Він упевнений, що ЄСПЛ винесе рішення на користь потерпілих.

"Виходячи з моєї практики роботи зі скаргами у ЄСПЛ в 85-90% випадків при такому рішенні про прийнятність суд виносить рішення на користь заявників", - сказав він.

Нагадаємо, прийнята до розгляду ЄСПЛ справа називається "Тагаєва та інші проти Росії". Заявники вважають, що російська влада порушила, зокрема, їхнє право на життя і право на справедливий судовий розгляд. Позивачі в своєму позові вказали, що російська влада не гарантувала їм безпеку і непропорційно застосувала силу в ході операції зі звільнення заручників.

1 вересня 2004 в північноосетинському місті Беслан бойовики захопили в заручники понад 1200 учнів та вчителів школи №1. В результаті нападу і штурму будівлі загинули 334 людини, 186 з них - діти, більше 800 були поранені.

Новая газетаРадіо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування