Радник Саакашвілі: У нас є амбіція стати авангардом реформ в Україні

Середа, 8 липня 2015, 15:55

Радник голови Одеської ОДА Олександр Боровик заявив, що команда Михайла Саакашвілі хоче показати приклад реформування усій Україні.

Про це він заявив на нараді президента з головами обласних, київської міської держадміністрацій за участю керівництва центральних органів влади та правоохоронних органів у Одесі, представляючи план реформ в Одеській області.

"Доки тут буде наша адміністрація, тут ніколи не буде помалу, ми будемо працювати дуже швидко, в нас є амбіція стати авангардом реформ в Україні. Ми хочемо міняти область, ми хочемо показувати приклад цілій країні", - сказав Боровик.

"Ми хочемо показати світу, що реформи в Україні можливі, і вони мають бути швидкі", - заявив він.

"Ми почнемо з корупції. Нам здається, що якщо ми подолаємо корупцію, це відкриє нові можливості для населення – економічні, перш за все. Якщо ми подолаємо бюрократію – не буде корупції. І це головні тези нашої програми", - зазначив Боровик.

Насамперед у поле зору потраплять сфера дерегуляції, перехід на електронні закупівлі, відкриті та прозорі конкурси, створення центру надання адміністративних послуг, сказав Боровик.

"І ми будемо вирішувати проблеми на Митниці і в Фіскальній службі", - додав він. За словами Боровика, планується скоротити час на оформлення вантажів, спростити митні процедури, усунути таким чином корупцію і "легалізувати контрабандні потоки – ті, що можуть бути легалізовані".

Щодо дерегуляції він сказав, що переглянуть понад 800 законодавчих актів, і скасують "непотрібні процедури та повноваження", які "були створені так, щоби корупція могла там процвітати". Також Боровик анонсував скасування близько 100 ліцензій та дозволів.

"Ми з 1 листопада 2015 року хочемо провести виключно електронні закупівлі. Ми вважаємо, що нам це дозволить заощадити близько 30% всіх наших видатків", - сказав Боровик.

"Ми почали відкриті та прозорі конкурси. Коли я прийшов в адміністрацію, мені дуже подобалася команда грузинських реформаторів – їх приблизно 5 чоловік, і вони дуже професіональні", - зазначив він і додав, що ці люди пройшли через конкурс, як і в Грузії

Боровик зазначив: "Ми хочемо так само зібрати реформаторську команду – і робити це через відкриті та прозорі конкурси".

"Наша амбіція є скоротити кількість службовців ОДА з 815 до 400, а з листопада 2016 року – до 250 державних службовців. Ми будемо проводити незалежне тестування. Ми будемо тестувати і якісь професійні якості, ми будемо дивитися на їхні соціальні якості, будемо дивитися, як вони можуть працювати", - сказав він.

"Заміщення таких посад відбуватиметься виключно за результатами таких конкурсів. Конкурс включає триступеневу прозору процедуру відбору, і ми вже домовилися з деякими фондами, що вони нам допоможуть зробити тренінг з підвищення кваліфікації таких службовців", - додав Боровик.

Президент при цьому сказав, що штатна численність Адміністрації президента зараз, після скорочення, - 427 працівників. "Якщо це правда, що у вас – 815, то це категорично неприйнятно і скорочення необхідне", - сказав президент.

"Досвід, який застосовано в Одесі, – це є співпраця з волонтерами-хедхантерами, які безкоштовно надають послуги з організації проведення конкурсу. Ці професійні хедхантери, кадрові агентства готові надати ці послуги будь-якій обласній державній адміністрації, де ми збираємося запроваджувати такі принципи підбору. У мене прохання звернути на це увагу", - заявив Петро Порошенко.

Боровик продовжив: "У жовтні ми відкриваємо центр надання адміністративних послуг – єдине вікно… Ми хочемо подякувати Міністерству юстиції, меру та мерії (Одеси), що вони погодилися з нами об’єднати всі такі послуги і привести все в одне вікно".

"90% усіх послуг, які населення буде хотіти, вони зможуть отримати впродовж 15 хвилин. Деякої інші послуги вони будуть отримувати впродовж 1 дня. Але наша команда буде робити так, що більше, ніж 1 день, це не було. На момент відкриття у нас буде 30 таких сервісів, і в травні 2016 року у нас буде 260 таких сервісів", - запевнив він.

Боровик також сказав: "Ми хочемо, щоб в Одесі був такий полігон чи експериментне поле, на якому можна було б перевіряти, як діють реформи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...