РФ погрожує США "адекватними кроками" у разі арешту майна у справі ЮКОСа

Субота, 1 серпня 2015, 03:30

Російське зовнішньополітичне відомство попередило Держдеп США про наслідки накладення забезпечувальних заходів в рамках виконання рішень Гаазького арбітражу у справі ЮКОСа.

Про це пише газета "Коммерсант".

У розпорядження "Коммерсанта" потрапив лист Держдепу акціонерам ЮКОСа - Hulley Enterprises Ltd, Yukos Universal Ltd і Veteran Petroleum Ltd - в якому американські дипломати розповіли про реакцію Москви на початок судової тяжби в США у цій справі.

"Будь-які спроби застосування забезпечувальних та виконавчих заходів відносно російського майна, що знаходиться на американській території, будуть розглядатися РФ як підстава для прийняття відносно США, їх громадян та юридичних осіб адекватних і пропорційних відповідних кроків", - йшлося в ноті російського МЗС, яку процитував Держдеп в листі акціонерам ЮКОСа.

Як уточнює газета, в МЗС дали зрозуміти, що влада РФ, "розраховуючи на справедливе правосуддя", збираються оскаржити "в компетентному американському суді" вимоги позивачів про визнання і приведення у виконання на території США гаагських рішень.

Партнер юридичної компанії Herbert Smith Freehills Олексій Панич вважає, що позиція МЗС РФ не вплине на вже розпочатий процес в американському суді і точно не послужить підставою для його припинення.

З приводу перспектив Росії в цьому процесі пан Панич зазначає, що аргументація екс-акціонерів ЮКОСа скрізь одна і та ж: "У підсумку у Франції суд першої інстанції визнав рішення Гаазького арбітражу, в Бельгії - теж визнали. Виходячи з цього, швидше за все, реакція суду США буде такою ж".

Він не зміг припустити, якими можуть бути відповідні заходи у відношенні США з боку Росії і в якому судовому процесі вони можуть бути накладені.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування