Свідок, що відмовився від свідчень проти Сенцова, скаржиться на катування ФСБ

Середа, 5 серпня 2015, 19:55

Кримчанин Геннадій Афанасьєв, який у суді відмовився від обвинувальних свідчень у справі Сенцова, заявив про тортури.

Про це він розповів під час зустрічі з адвокатом Олександром Попковим, повідомляє російське видання Грані.ру.

За його словами, він зазнав тортур після викрадення силовиками з ФСБ.

Афанасьєва викрали 9 травня 2014 в Сімферополі, коли він йшов на парад на честь річниці перемоги над Німеччиною, посадили в машину і почали возити в ній по місту, б'ючи і вимагаючи дати свідчення на Сенцова, а також на інших осіб, прізвищ яких він, однак, не пам'ятає.

Як розповів політв'язень, його били, причому по голові били рукавичками, щоб не залишати слідів. Крім того, йому надягали на голову протигаз і затискали шланг. Потім, розтиснувши шланг, силовики якимось чином налили туди води, і Афанасьєв, після того як він вдихнув, початов блювати прямо в шланг.

Нарешті, оперативники застосували до викраденого тортури струмом, причому дроти прикріплювали у тому числі і до геніталій.

Після цього Афанасьєв погодився дати свідчення як на себе, так і на Сенцова. При цьому свідчення про реальні події, учасником яких був політв'язень, його змушували фальсифікувати.

Зокрема, він розповів на слідстві, що під час анексії регіону розвозив продукти українським військовим у військові частини. Бурдін, однак, змусив його визнати, що ці поїздки він здійснював з Сенцовим, а їх метою було придбання зброї.

Насправді ж, зауважив Попков, Афанасьєв визнає свою участь лише в підпалах штабів "Російської громади Криму" і "Єдиної Росії" в Сімферополі, що сталися відповідно 14 і 18 квітня 2014 року.

"Він вважає, що це нацистська організація, яка била проукраїнських активістів, викрадала цих людей", - переказав адвокат думку свого довірителя про "Російську громаду Криму".

Після доставки в московське СІЗО "Лефортово", також розповів Афанасьєв, тортури і побиття припинилися. У той же час він зауважив, що в столиці Росії зустрічав тих самих оперативників, які знущалися над ним у Криму.

30 липня, коли Афанасьєва вперше доставили в Північно-Кавказький військсуд, до нього з'явився місцевий співробітник ФСБ, який вимагав відмовитися у суді від дачі свідчень, пославшись на статтю 51 російської Конституції, щоб адвокати підсудних не змогли поставити йому запитання.

Саме таким чином вчинив того дня в суді інший кримський в'язень, що пішов на досудову угоду, - Олексій Чирній.

Коли Афанасьєв того ж дня відмовився в суді від адвоката, той же співробітник ФСБ з'явився до нього в СІЗО, похвалив і нагадав видані раніше інструкції. "Завтра у тебе найважливіший день у житті, треба виконати досудову угоду", - переказав Попков сенс реплік силовика.

Адвокат зауважив, що на стадії слідства співробітники спецслужби обіцяли Афанасьєву строк від п'яти до семи років з подальшим умовно-достроковим звільненням або ж помилуванням через два роки.

Коли 31 липня Афанасьєв відмовився від своїх свідчень на Сенцова і Кольченка, той же співробітник ростовського УФСБ заявив, що тепер у політв'язня тільки одна можливість виправити ситуацію - зробити заяву про те, що він відмовився від свідчень за намовою адвокатів Сенцова і Кольченка.

Однак засуджений відмовився виконувати вимогу. "Він зрозумів, що він не зможе потім з цим жити, йому буде важко дивитися людям в очі", - пояснив Попков мотиви свого довірителя.

Адвокат також додав, що насильства після відмови від дачі показань до Афанасьєва не застосовували.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування