До Держдуми внесений проект заходів у відповідь на арешт майна РФ за кордоном

Четвер, 6 серпня 2015, 01:21

Уряд РФ вніс до Держдуми законопроект, що передбачає можливість обмеження на принципах взаємності імунітету іноземної держави від рішень російських судів з майнових питань.

Інформація про це розміщена в електронній базі даних нижньої палати парламенту, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, "пропонується встановити правовий режим юрисдикційного імунітету іноземної держави та його майна на території Російської Федерації".

"Відповідно до норм міжнародного права, законодавством та судовою практикою зарубіжних країн законопроект встановлює межі юрисдикційного імунітету іноземних держав та їх майна. Також визначаються випадки, коли іноземна держава і його майно не користуються юрисдикційним імунітетом, і передбачається можливість відмови іноземної держави від юрисдикційного імунітету", - йдеться в документі.

Раніше прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, повідомивши про підготовку такого законопроекту, пояснив його суть.

"Прийняттям цього закону вперше будуть визначені межі імунітету іноземних держав від участі в судових розглядах, від забезпечувальних заходів і від виконання судових актів", - заявив він.

Він підкреслив при цьому, що даний законопроект "вперше передбачає можливість обмеження судом РФ імунітету іноземної держави на основі принципів взаємності".

"Що особливо актуально, особливо на тлі тих, як правило, неправомірних дій, які приймаються стосовно нашої держави і нашого держмайна в ряді інших країн", - вважає прем'єр РФ.

За його словами, "ці дії, звичайно, продиктовані не правом, а політичними міркуваннями".

На його думку, Росія повинна бути вправі приймати відповідні заходи в разі арешту її активів за рішенням іноземних судів.

Як відомо, російське майно було заарештоване в Бельгії та у Франції. Арешти проводяться за позовом колишніх акціонерів нафтової компанії ЮКОС, які відсудили у Росії понад 50 мільярдів доларів за незаконну націоналізацію.

Раніше повідомлялося, що арешт російських активів за кордоном здійснюється на виконання рішення Постійної палати третейського суду в Гаазі у справі акціонерів компанії ЮКОС проти РФ.

Низка російських джерел заявили про арешт російських активів в Бельгії на виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), однак згодом Страсбург спростував цю інформацію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування