Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У коридорах Генштабу розгорнулися "бої" за батальйон "Крим"

П'ятниця, 7 серпня 2015, 10:51

Тривають дискусії навколо створення мусульманського батальйону в Збройних силах - в Генштабі виступають проти ідеї підрозділів за національною і релігійною ознакою.

Про це пишуть "Крим.Реаліі".

"Я знаю про заяву Мустафи Джемілєва про батальйон "Крим". І я звернувся до свого керівника за роз'ясненням. Це начальник Генерального штабу збройних сил України. Позиція Генштабу така - у Збройних силах України не планується створення підрозділів за національною і релігійною ознакою", - зазначив зокрема спікер Генштабу Владислав Селезньов.

Розмови про легалізацію створеного рік тому добровольчого батальйону "Крим" почалися ще навесні. Після того, як майже всі добровольчі підрозділи увійшли до складу МВС чи Міністерства оборони, "Крим" здав зброю на зберігання і вийшов з території проведення антитерористичної операції.

Там він діяв як розвідувально-диверсійне формування. Таким же засновники хочуть його зберегти. З проханням про створення підрозділу на законних підставах командир і бійці звернулися до президента. У пошуках підтримки зустрічалися з Мустафою Джемілєвим, який пообіцяв сприяння.

Прохання кримських татар про створення підрозділу "Крим" було схвалене главою держави.

"Ми домовилися в принципі, про терміни мови не було", - сказав Джемілєв. Вкрай важливою, на думку лідера кримських татар, є сама можливість для бійців спілкуватися рідною мовою і дотримуватися приписів ісламу.

"В Україні є закон, який передбачає присутність капелана для християн, таке ж право мають отримати мусульмани", - додав він.

У цьому Джемілєв і командир цього добровольчого підрозділу Ісса Акаєв одностайні. А от щодо завдань батальйону, легалізація якого затягується, бачення у кожного своє.

Джемілєв вважає, що "Крим" повинен нести службу в Херсонській області та охороняти адміністративний кордон з окупованим Кримом, а вже потім брати участь у звільненні півострова.

Акаєв і його побратими прагнуть зберегти спеціалізацію батальйону. "Ми виникли як підрозділ спеціального призначення і хотіли б таким бути і надалі", - каже командир підрозділу.

Комбат веде переговори з уповноваженими посадовими особами Міністерства оборони та Генштабу вже третій місяць. Перша домовленість про легалізацію батальйону і його прямому підпорядкування начальнику Генштабу зараз вже недійсна.

"Той варіант, який ми хотіли, не підійшов їм, а те, що вони пропонували, не влаштувало нас", - констатує Акаєв. Зараз, за ​​його словами, відбуваються консультації про реорганізацію підрозділу з керівництвом Сухопутних сил.

"Мені там сказали, що прийшов папір з АП. Принципове рішення прийнято, але юридичну базу ще під нього не підвели", - каже командир.

Джемілєв зазначає, що важливою складовою цієї бази буде закон, який повинен врегулювати надання громадянства іноземцям, які захищають територіальну цілісність України.

Своє бажання воювати за Україну і звільняти Крим під час приватних зустрічей з Акаєвим на Всесвітньому конгресі кримських татар в Анкарі підтвердили представники діаспори з Туреччини, Румунії та інших країн. Чимало охочих готові підтримувати "Крим" фінансово. Але добровольцям з-за кордону потрібен офіційний статус і громадянство. Без цього їх будуть переслідувати як найманців.

Лідер кримських татар вважає, що в законопроекті слід прописати механізм, що передбачає позбавлення громадянства для тих, хто раптом передумає і відмовиться від свого наміру воювати у складі ВСУ або Нацгвардії. Тому документ зараз на доопрацюванні в комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і національних відносин.

Про причини затримки із створенням батальйону "Крим" у складі Збройних сил ні уповноважений президента, ні командир батальйону не говорять. Але очевидно, що ідея українського мусульманського батальйону натрапила на опір військової бюрократії. На думку Акаєва, за сприятливих обставин оформити рішення про створення батальйону "Крим" можна протягом двох тижнів.

Мустафа Джемілєв впевнений, що підрозділ буде створено.

"Я думаю, що останнє слово тут буде не за Генштабом, а за головнокомандувачем - президентом України", - сказав він.

Вже відомо, що в назві батальйону не буде слова "мусульманський". Однак буде свій імам. На цьому наполягають бійці і командир, з цим погоджуються представники штабу Сухопутних сил. Назва "Крим" залишиться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування