Мін'юст бореться з саботажем люстрації у судах

Четвер, 3 вересня 2015, 14:50

Міністерство юстиції склало реєстр випадків саботажу люстрації органами влади, згідно з яким готує судові справи, у тому числі щодо порушення кримінальних проваджень.

Про це на прес-конференції у четвер заявила директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко, повідомляє "Укрінформ".

"Ганебні випадки саботажу люстрації не поодинокі. Ми склали, фактично, реєстри, по яких робимо запити, ініціюємо зараз судові справи і готуємо справи, у тому числі про порушення кримінальних проваджень", – сказала Козаченко.

Вона акцентувала увагу на тому, що столиця, яка має бути взірцем для регіонів, на жаль, дає приклади призначення на керівні посади осіб, які підпадають під критерії люстрації.

Зокрема, Козаченко зазначила, що начальником головного управління Державної фіскальної служби у Києві призначено Людмилу Демченко, яка влітку 2013 року була призначена заступником начальника ДФС Печерського району.

"Це особа, яка стовідсотково підпадає під заборону", – наголосила директор департаменту люстрації.

Козаченко також заявила, що в.о. прокурора Києва Олег Валендюк за критеріями люстрації теж не має права обіймати цю посаду попри те, що в нього є судове рішення, яке забороняє його люструвати.

Вона повідомила, що Мін'юст отримав відповідь від апеляційної інстанції, що це рішення не стосується інтересів відомства, а відтак міністерство не може бути суб'єктом оскарження рішень щодо люстрації в судах України.

"Після цього Мін'юст подав касаційну скаргу. І я стежу за цією касаційною скаргою, але справа ще не призначена і навіть не витребувана з першої інстанції. Вони тягнуть час, бо кожна година, коли вони перебувають на цих посадах, дає їм можливість думати, що люди "здуються", що люди, які є зневіреними, простять усе", – зазначила Козаченко.

Вона наголосила, що дуже важливо, щоб люстрації активно домагалася громадськість, "тому що насправді тільки завдяки людям відбуваються зміни".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...