Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США і ЄС можуть ввести нові санкції після виборів на Донбасі - ЗМІ

П'ятниця, 4 вересня 2015, 03:28

Євросоюз і США розглядають можливість введення нових санкцій проти Росії в тому випадку, якщо влада самопроголошених "народних республік" Донецька і Луганська відмовиться проводити місцеві вибори 25 жовтня - в той день, коли вони повинні пройти на території решти України.

Про це пише газета "Комерсант".

Як відзначають співрозмовники "Ъ" в західних дипломатичних колах, якщо "ДНР" і "ЛНР" не підуть на поступки з питання про терміни місцевих виборів, то це буде зривом мінських домовленостей.

"Сепаратисти стверджують, ніби українська влада не обговорювала з ними умови проведення місцевих виборів, але це не так. Це питання неодноразово порушувалося на засіданнях контактної групи, куди входять і представники Києва", - заявило одне з джерел.

Як зазначив один зі співрозмовників, якщо "ДНР" і "ЛНР" продовжать наполягати на проведенні "своїх" виборів, це стане останнім "цвяхом у труну" мирних угод.

"Ніхто в Європі і США не повірить, що Росія не може вплинути на сепаратистів, з тим щоб вони звернули з цього небезпечного шляху", - пише газета.

Інше джерело "Ъ" в західних дипколах запевнило, що санкції "не є самоціллю США та ЄС".

"Але якщо мінські домовленості будуть поховані настільки грубим чином, у нас не залишиться вибору", - сказав він, відмовившись уточнити, які нові санкції можуть бути введені відносно Росії.

За словами джерел, питання про терміни і умови проведення місцевих виборів у Донецьку та Луганську буде обговорюватися на зустрічі глав МЗС країн "нормандської четвірки" в Мінську на цьому тижні. Це питання має стати одним з ключових і на переговорах між лідерами "четвірки", які можуть відбутися в кінці вересня в Нью-Йорку - в ході сесії Генасамблеї ООН.

Президент України Петро Порошенко раніше неодноразово закликав Донецьк і Луганськ відмовитися від проведення місцевих виборів 18 жовтня і 1 листопада і почати обговорювати умови їх організації відповідно до українського законодавства. Влада ж самопроголошених республік наполягала, що першими мінські домовленості порушили не вони, а Київ, який прийняв в односторонньому порядку закон "Про місцеві вибори", не погодивши його з "ЛНР" і "ДНР".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування