Магера: Сподіваюся, це будуть останні вибори за чинним законом

П'ятниця, 2 жовтня 2015, 13:42

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера сподівається, що до наступних місцевих виборів виборче законодавство змінять, бо воно має багато недоліків.

"Хотів би висловити побажання, що це будуть перші й останні вибори за цим законом "Про місцеві вибори", - заявив він у інтерв’ю "Укрінформу".

"На нього, на жаль, є дуже багато нарікань: він містить чимало помилок у своїй концептуальній основі, багато процедурних помилок. І не можна, як на мене, цю виборчу систему застосовувати, бо вона, на жаль, не містить відкритих списків, про які говорилося", - сказав Магера.

За його словами, виборці будуть змушені підтримати партію, яка висуває кандидата.

"Коли ви прийдете на виборчу дільницю й отримаєте виборчий бюлетень, умовно кажучи, до якоїсь обласної, міської чи районної ради, то побачите, що у бюлетені буде назва місцевої організації партії, але навпроти цієї назви значитиметься прізвище кандидата, якого партія пропонує", - сказав заступник голови ЦВК.

"Прізвище буде лише одного кандидата й ви матимете фактично вибір без вибору: або голосуєте за партію й одночасно за цього кандидата, або голосуєте за цього кандидата й одночасно за партію. Іншого вибору не буде", - наголосив він.

"У вас немає можливості обрати кандидатів із переліку самої партії. У вас є можливість голосувати або за цього кандидата партії, або за іншого кандидата іншої партії. Тільки так. Тому про якісь відкриті списки, думаю, що не можна взагалі вести мову як таку", - пояснив Магера.

Також він наголосив, що "сама виборча система є калькованою з того закону, який діяв у місті Санкт-Петербурзі на виборах до Санкт-Петербурзьких законодавчих зборів у 2011 році – і нічого хорошого він не приніс тоді".

"Тому, думаю, треба буде все-таки реформувати законодавство про місцеві вибори й працювати над оптимальною виборчою системою, насамперед, з точки зору відповідності Конституції України", - заявив Магера.

На його думку, членам виборчкомів буде складно розібратися з нинішнім законом.

"До складу комісій не пішли працювати багато досвідчених людей", - констатував Магера.

"Закон "Про місцеві вибори" був прийнятий буквально напередодні, і щоби з ним ознайомитися, його вивчити, недостатньо мати вищу юридичну освіту – навіть юристам досить складно його зрозуміти, що вже казати про інших людей", - зазначив він.

"Тож, найбільша складність, із якою ми зіткнулися, – це низький фаховий рівень членів територіальних виборчих комісій, яким доведеться застосовувати закон", - сказав представник ЦВК.

Серед інших труднощів він назвав питання безпечної роботи тервиборчкомів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...