ГПУ оприлюднила деталі штурму і силового розгону Майдану у лютому 2014-го

П'ятниця, 9 жовтня 2015, 19:21

Генпрокуратура повідомила про підозру 12 громадянам у причетності до діяльності "тітушок" під час протистоянь із активістами Євромайдану 18-19 лютого 2014 року.

Про це повідомила прес-служба Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури.

"Слідством встановлено, що підготовку до можливого застосування сил і засобів АТО безпідставно організовано з січня 2014 року. 
Безпосередній план силового розгону учасників мітингу, розроблений на виконання злочинної вказівки екс-керівництва держави спільно колишніми очільниками МВС України та СБУ, передбачав повну зачистку від мітингувальників Майдану Незалежності, прилеглих вулиць та проведення силової фази АТО в будівлі Федерації профспілок України", - зазначено у повідомленні.

Залучені "тітушки" після витіснення протестувальників до Михайлівської площі мали розсіювати їх і розганяти. 

"Організатори чітко усвідомлювали, що вказані наміри призведуть до великої кількості постраждалих і жертв, але свідомо йшли на це. Умисно та грубо порушуючи вимоги закону "Про боротьбу із тероризмом", кожен з очільників органів внутрішніх справ і СБУ почав організовувати підлеглі йому органи, а також "тітушок" для досягнення злочинної мети, формально створюючи видимість організації та проведення АТО", - зазначили в ГПУ.

"Для забезпечення проведення злочинних дій було припинено роботу київського метрополітену, організовано блокування трансляції окремих телевізійних каналів, а також відключення центру столиці від електромережі", - йдеться у звіті.

"У результаті скоординованих злочинних дій керівників МВС України, СБУ та інших осіб приблизно з 19:00 18 лютого до 6:00 19 лютого 2014 року співробітниками органів внутрішніх справ та СБУ незаконно здійснено спробу силового розгону мітингувальників, у результаті чого внаслідок надмірного застосування фізичної сили, спеціальних засобів, спецтехніки і прихованого застосування вогнепальної зброї вбито 10 осіб та 64 особам заподіяно тілесні ушкодження", - зазначили в Генпрокуратурі. 

Пожежа, що виникла внаслідок проведення силової фази АТО в будівлі Федерації профспілок, забрала життя 2 осіб та завдала значні матеріальні збитки.

"Під час виконання своєї ролі у злочинному плані "тітушками" вбито одну особу та заподіяно тілесні ушкодження ще 8", - зазначили в ГПУ.

За результатами розслідування повідомлено про підозру в цьому злочині екс-президенту Віктору Януковичу, екс-керівникам МВС Віталію Захарченку, Віталію Ратушняку, керівникам СБУ Олександру Якименку та Володимиру Тоцькому, начальнику управління СБУ в місті Києві й Київській області Олександру Щеголеву, керівникам столичного управління МВС Валерію Мазану і Петру Федчуку.

12 громадянам повідомлено про підозру в організації "тітушок", з яких 4 перебувають під слідством у суді, а 8 - оголошено в розшук.

УПРАВЛІННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ РОЗСЛІДУВАНЬ ІНФОРМУЄ У результаті напруженої роботи слідчих і прокурорів розкрито обставини ор...

Posted by Управління спеціальних розслідувань ГПУ on 9 октября 2015 г.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування