Кабмін хоче перекласти на страхові компанії збитки від катастроф на воді

Середа, 4 листопада 2015, 14:04

У Кабінеті міністрів хочуть реформувати систему безпеки на транспорті, аби розслідуванням катастроф займалося національне бюро, а збитки відшкодовували страхові компанії.

Відповідні ідеї озвучив віце-прем’єр Геннадій Зубко на засіданні уряду, презентуючи попередні висновки урядової комісії щодо катастрофи катера "Іволга" в Одеській області.

"Сьогодні буде презентована Нова система безпеки на (морському і річковому) транспорті", - зазначив він.

"Ми пропонуємо доповнити наше Національне бюро розслідувань з безпеки і розслідування катастроф на цивільному транспорті – додати туди залізничний транспорт, автомобільний транспорт, морський і річковий. І зробити одне національне бюро, яке буде підпорядковане Кабінету міністрів", - заявив Зубко.

За його словами, "коли збирається урядова комісія, збирається дуже багато міністерств, центральних органів виконавчої влади – і ті також зацікавлені в тому, щоб у звіті було менше інформації, яка б впливала на дії тих чи інших посадових осіб".

"Тому таке розслідування може проводити незалежне бюро, яке має фахових експертів і яке може давати висновки для того, щоб ці рекомендації враховувати", - сказав віце-прем’єр.

"Сьогодні потрібно відновити координаційний центр, який керував би всіма системами і службами, які мають можливість технічними засобами, людьми – прикордонники, Державна служба з надзвичайних ситуацій, Морський рятувальний центр, безпека на транспорті – скоординувати всю роботу, як повинна відбуватися в таких подіях", - заявив Зубко

Також він сказав, що потрібно законодавчо врегулювати всі питання, які стосуються торговельного мореплавства.

"Після проведення такої експертизи ми зможемо зрозуміти долю ще 51 одного судна, яке знаходиться в акваторії (подібних до "Іволги" – ред.)", - зазначив Зубко.

Також він торкнувся питання витрат, які нестиме бюджет на відшкодування сім’ям загиблих.

"Нам потрібно зміцнити роль страхових компаній", - заявив Зубко.

"Дане судно не було застраховано – нема обов’язковості страхування таких речей…", - зазначив він.

"Я вважаю, що страхова компанія, яка надає страховку, повинна перевірити технічний стан, сертифікати, наявність сертифіката у капітана, наявність ліцензії у компанії-судновласника, наявність технічного паспорта судна – і після цього надавати дозвіл, а якщо стається катастрофа, відшкодувати всі збитки й витрати, які пов’язані з цією трагедію", - сказав Зубко.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування