Янукович заявив, що хабарів у Росії не брав

Середа, 9 грудня 2015, 08:08
Янукович заявив, що хабарів у Росії не брав

Екс-президент України Віктор Янукович заперечує, що російський кредит на 15 мільярдів доларів був хабарем.

Про це він розповів в інтерв'ю російській державній агенції РИА Новости, коментуючи заяви про те, що цей кредит був хабарем з боку РФ.

"Це політиканство. Це всі розуміють чудово. І в Україні, і, я думаю, скрізь розуміють", - сказав Янукович.

"Ми за ці гроші вирішили масу питань", - сказав він.

Янукович нагадав у зв'язку з цим, що Україна тоді дуже довго чекала на кредит від МВФ.

"Є таке слово "замануха"... Весь час подавали пряник, говорили "ось-ось, ми вам дамо, дамо, дамо .... ". І ми цими очікуваннями жили кілька років. Але ми не погоджувалися на ті умови, які нам пропонувалися - підняти тарифи на 50%, підняти ціну на газ, у тому числі і для населення. Ми на це не йшли", - сказав він.

"Ми шукали різні шляхи, переконували, працювали на всіх рівнях. Системно працювали і, здавалося, ось-ось ми домовимося. На жаль, 23 (приблизно) листопада, ми отримали офіційну відмову МВФ. Ми розраховували на ці гроші. Ми опинилися в дуже складному становищі, коли це сталося", - зазначив він.

У цих умовах, сказав Янукович, він звернувся з проханням про позику до російської сторони.

"У грудні місяці почалися ці переговори з урядом Росії, в грудні, по-моєму, десь в десятих числах. Міністри наші, всі, хто мав стосунок до оформлення цього кредиту, працювали. Працював уряд. По-моєму, в 20-х числах грудня було знайдено рішення, яке нас задовольняло, яке не заганяло нас ось в ці зобов'язання, які вели до погіршення життя людей, до складної ситуації тарифоутворення, підвищення цін. І я поїхав до Москви, останні штрихи внести. Останні штрихи, як завжди, це була ціна на газ", - зазначив Янукович.

Як відомо в середині листопада 2013 року Янукович під тиском Росії відмовився підписувати угоду про Асоціацію з ЄС.

17 грудня 2013 року Путін заявив, що РФ розмістить у цінних паперах українського уряду частину своїх резервів із Фонду національного добробуту обсягом 15 млрд. дол. США. 

Проте до втечі з України Янукович і його уряд встигли отримати від Москви тільки 3 млрд дол.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування