Московський суд залишив заочний арешт Ходорковського в силі

Середа, 27 січня 2016, 12:29

Мосміськсуд визнав законним заочний арешт екс-глави ЮКОСа Михайла Ходорковського, обвинуваченого в організації вбивства і замаху на вбивство.

Про це повідомляє ТАСС.

"Постанову Басманного суду Москви про обрання стосовно Михайла Борисовича Ходорковського запобіжного заходу у вигляді взяття під варту залишити без зміни, а апеляційну скаргу захисту – без задоволення", – оголосила рішення суддя.

На думку представника держобвинувачення Валерія Лахтіна, причетність Ходорковського до інкримінованих йому злочинів нібито підтверджується показаннями свідків по справі і потерпілих.

Він також висловив побоювання, що на волі Ходорковський може перешкоджати попередньому слідству, продовжувати займатися злочинною діяльністю, а також чинити тиск на учасників справи, додавши, що Ходорковський не має реєстрації на території РФ, а в даний час його місце проживання слідством поки не встановлено.

Адвокат Ірина Биханова, призначена державним захисником Ходорковського, вважає, що свідки прямо не вказують на нього як на замовника злочинів, а лише переказують чутки, тому запобіжний захід щодо нього не може призначатися.

Вона зазначила, що вважає Ходорковського невинним в інкримінованих йому злочинах. За її словами, він ніяк не може чинити тиск на свідків і учасників справи, оскільки майже всі вони засуджені, а сам він не проживає на території Росії і не представляє небезпеки.

23 грудня 2015 року Басманний суд Москви за клопотанням слідчого заочно заарештував Ходорковського.

Він звинувачується в рамках порушеної у 1998 році кримінальної справи щодо окремих осіб з числа керівництва ЮКОСа, причетних до організації низки особливо важких злочинів, у тому числі вбивства мера Нафтоюганська Володимира Пєтухова і замахів на вбивство керуючого компанією "Іст Петролеум Хандельсгез м.б.г." Євгена Рибіна.

30 червня минулого року Слідчий комітет РФ заявив про поновлення цього розслідування у зв'язку з інформацією, що з'явилася, що в ролі замовника цього вбивства і низки інших особливо тяжких злочинів нібито міг виступати безпосередньо Ходорковський.

У зв'язку з цим йому заочно пред'явили обвинувачення і оголосили в міжнародний розшук.