Ходорковського заочно арештовано й оголошено у міжнародний розшук – СК РФ

Середа, 23 грудня 2015, 09:41
Ходорковського заочно арештовано й оголошено у міжнародний розшук – СК РФ
unise.ru

Російського опозиціонера, екс-голову ЮКОСу Михайла Ходорковського заочно арештовано у справі про організацію вбивств і оголошено у міжнародний розшук.

Про це заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, повідомляє ТАСС.

"Розглянувши клопотання управління з розслідування особливо важливих справ Слідчого комітету Росії, суд заочно обрав у відношенні Михайла Ходорковського запобіжний захід у вигляді утримання під варту", - повідомив він.

"Михайла Ходорковського оголошено у міжнародний розшук", - заявив Маркін.

У Басманному суді Москви підтвердили заочний арешт екс-голови ЮКОСу. Як повідомила прес-секретар суду Юнона Царьова, термін арештудва місяці – буде рахуватися з моменту його фактичного затримання. 

"Суд 23 грудня задовольнив клопотання слідчих органів про обрання Михайлу Борисовичу Ходорковському запобіжного заходу у вигляді взяття під варту в рамках розслідування у відношенні окремих керівних співробітників, причетних до організації замахів на вбивство керуючого компанією "Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х" Рибіна Е.Л. і вбивства мера Нєфтєюганська Пєтухова В.А.", - сказала вона.

За даними російського слідства, Ходорковський перебуває за кордоном.

8 грудня стало відомо, що Михайлу Ходорковському в РФ заочно пред’явлено звинувачення у причетності до вбивства мера Нєфтєюганська Володимира Пєтухова в 1998 році.

11 грудня екс-голову ЮКОСу викликали на допит.

30 червня Маркін повідомив, що СК РФ поновив розслідування кримінальної справи про вбивство мера Нєфтєюганська в 1998 році у зв'язку з новою інформацією про те, що замовником цього вбивства й низки інших злочинів міг бути Ходорковський.

За словами Маркіна, триває розслідування справи за фактами вбивства 26 червня 1998 року мера Нєфтєюганська Володимира Пєтухова й замаху на вбивство його супутника В'ячеслава Кокошкіна, а також замахів на вбивство 24 листопада 1998 року й 5 березня 1999 року на керуючого компанії "Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х" Євгена Рибіна, у ході яких було застрелено його охоронця й поранено ще двох осіб, які супроводжували його.

За даними слідства, саме Ходорковський, будучи акціонером і головою правління нафтової компанії ЮКОС, доручив підлеглим Леоніду Невзліну й Олексію Пічугіну, а також іншим особам убивство Пєтухова й Рибіна, чия службова діяльність суперечила інтересам ЮКОСу.

Ходорковський не визнає своєї причетності до вбивства Пєтухова. 

20 грудня 2013 року Ходорковський вийшов на свободу, провівши в ув’язненні понад 10 років, бо президент РФ Володимир Путін задовольнив його прохання про помилування.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News