Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справу про перешкоджання журналістам працівниками СБУ закрили

Четвер, 7 січня 2016, 07:31

Військова прокуратура закрила кримінальну справу за статтею про перешкоджання законній журналістській діяльності, порушену після нападу співробітників Служби безпеки на знімальну групу програми "Схеми" 2 жовтня. 

За даними адвокатів програми "Схеми", це сталося напередодні нового року, 31 грудня, повідомляє Радіо Свобода.

Раніше головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляв, що його підлеглі закінчать розслідування справи в 2015 році. 

Підставою для закриття справи, відповідно до постанови Військової прокуратури, стала "відсутність у діянні військовослужбовців Служби безпеки … складу будь-якого кримінального порушення". 

"Військовослужбовці Служби безпеки України... не усвідомлювали, що своїми діями перешкоджають законній професійній діяльності журналістів, умислу на пошкодження відеокамери не мали, а тому в діях останніх відсутній склад злочину, передбачений частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України", – йдеться в постанові військової прокуратури. 

Адвокат програми "Схеми" зазначає, що постанову буде оскаржено, як це передбачає законодавство, упродовж 10 днів.

Медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Віра Крат вважає постанову Військової прокуратури протизаконною.

"Слідство вважає, що в діях співробітників СБУ формально містяться ознаки діяння, передбаченого Кримінальним кодексом, але через малозначність вони не становлять суспільної небезпеки. Такий висновок є неправомірним, бо посягання на особисту свободу і свободу слова не можуть бути малозначними і суспільно безпечними", - зазначила вона.

"Слідство, встановивши, що до журналістів було застосовано фізичний вплив та заходи примусу, не зазначило законних підстав для їх застосування. За законом, їх застосовують при скоєнні правопорушень, а в даному випадку таких підстав не було. Тож за ці дії має бути відповідальність", – вважає Крат.

Окрім того, медіа-юрист наголосила, що слідством було встановлено, що всі знали, що ці особи – журналісти і здійснюють журналістську діяльність, оскільки знімальна група "Схем" неодноразово представлялася.

Як відомо, 2 жовтня журналіста програми "Схеми" Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича затримали співробітники Служби безпеки України під час зйомок епізоду для журналістського розслідування про невідповідність стилю життя рівневі зарплат в СБУ "Секретний автопарк СБУ". 

Під час затримання, як свідчать записи відеокамер управління СБУ, співробітники служби застосували силу. У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. Через деякий час журналістів відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

14 січня у Печерському районному суді Києва має продовжитися судове засідання щодо адміністративної справи про перевищення службових повноважень начальником служби охорони пропускного режиму СБУ, який брав участь в інциденті з журналістами програми "Схеми".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...