Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Савченко – суду: "Ким я була в батальйоні "Айдар"? Та ніким"

Понеділок, 1 лютого 2016, 11:18

Українка Надія Савченко, яку незаконно судять у Росії, заявляє, що не входила до штату батальйону "Айдар".

Про це вона заявила в Донецькому міському суді Ростовської області РФ 1 лютого, відповідаючи на запитання, повідомляє "Медиазона".

Савченко розповіла, що 25 травня 2014 року вона була в Києві на виборчій дільниці, потім повернулася у Броди. У ці дні саме був затриманий у Харкові Володимир Марецький, який стверджує, що Савченко його побила.

"Марецький розповідав, що я його била десь у батальйоні "Айдар", але тоді мене й поруч там не було. У свою останню ж відпустку я поїхала в Київ, потім у Старобільськ – у розташування батальйону "Айдар". Це намети, які були в руїнах якогось цеху. Там не було казарм", - розповіла вона.

"Приїхала я туди без своєї штатної зброї, це зрозуміло. Я взяла з собою документи, які в рюкзаку були. Коли виступали тут ополченці, вони розповідали, що в усіх були інструктори, щоб вони не вбилися в першому бою. Я не скажу, що я прямо інструктор, але кожен солдат може поділитися своїм досвідом. І я їм розповідала, що могла. Я була не єдиним інструктором там", - зазначила Савченко.

"Ким я була в батальйоні "Айдар"? Та ніким не була. Я була військовослужбовцем частини в Бродах. Я вже пояснювала суду, що переведення – річ дуже довга", - додала вона.

В "Айдарі" Савченко залишалася до кінця відпустки, яка завершувалася 15 чи 16 червня 2014 року, але перед кінцем відпустки "були дні досить напружені", сказала вона.

"Наше завдання було побудувати охорону й оборону бази, цим ми й займалися… Перед боєм 17 червня йшла вже майже п'ята доба без сну. Хлопці стояв на блокпостах. А, ще – в "Айдару" не було зброї в усіх, не кажучи вже про бронежилети чи бронетехніку. Це було в групи військ, які стояли там, а то був просто піхотний підрозділ із добровольців… Зброї не вистачало. Автомат, який я взяла, був чийсь", - розповіла Савченко.

"Після звільнення міста Щастя там справді було розбито пости. Синяговський говорив, що їм наказували спілкуватися з людьми чемно. Мене в Іраку вчили, як працювати на блокпостах, і я хлопцям пояснювала, як спілкуватися, як пересаджувати людей в іншу машину, якщо ти не можеш її пропустити – таксистів луганських, які все шпигували, ніхто не пропускав", - згадала вона.

Савченко звернулася до суду: "Те, як ви намагаєтеся тут судити війну, наводить на мене жах. Краще б мене судив трибунал".

"У вас абсолютно перевертається весь сенс того, що відбувалося. Ви говорите про військових як про злочинців – військові не злочинці. Ми не говоримо про окремі військові злочини, які трапляються. Ви не говорите про Ветеранів Великої вітчизняної, що вони вбивці?", - заявила вона.

Савченко також згадала про провокації пропутінських бойовиків. "Гітлер для захоплення рейнських областей використовував таку ж підлянку", - зазначила вона.

Як відомо, у Росії Савченко звинувачують у причетності до вбивства журналістів телеканалу "Росія-24" і незаконному перетині російського кордону в червні 2014 року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: