Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада взялася вшанувати Державний прапор законом

Вівторок, 2 лютого 2016, 12:25

Верховна Рада ухвалила за основу проект закону про Державний прапор України.

Відповідний законопроект №3334 підтримали 228 депутатів.

У пояснювальній записці необхідність ухвалення такого законопроекту пояснюється потребою вшанування прапора на хвилі патріотизму після "Революція Гідності" та агресії Росії проти України.

В законопроекті описується вигляд Державного прапора України, випадки та вимоги до його підняття, можливість складати присягу на вірність Державному прапору та використовувати його зображення на державних нагородах.

Днем прапора визначається 23 серпня.

Присягу на вірність Україні та Державному прапору в разі ухвалення закону складатимуть впродовж навчального року учні (вихованці) загальноосвітніх навчальних закладів, а у День прапора – президент, голова Верховної Ради і його заступники, прем’єр-міністр і віце-прем’єри, нардепи й місцеві депутати, керівники центральних органів виконавчої влади та інші чиновники високих рангів.

Присягу на вірність Україні та Державному прапору складають стоячи, з рукою навпроти серця, такими словами: "Присягаю на вірність Україні та Державному Прапору, який над нею майорить. Клянуся боронити святу українську землю, незалежність України та свободу українського народу – завжди і всіма силами".

Заборонено використовувати в рекламі зображення Державного прапора України чи його імітацію, а також використовувати Державний прапор "не за призначенням" чи зневажливо, розміщувати на ньому предмети, написи чи зображення з проявом неповаги.

Публічна наруга над Державним прапором, а також порушення вимог щодо його використання, установлених цим законопроектом, тягнуть за собою відповідальність.

Однак цей законопроект викликав дискусії в парламенті. Зокрема, головне експертне управління запропонувало повернути його на доопрацювання, враховуючи що є закон про Державні символи України, а цей проект закону виокремлює Державний прапор.

"Пропозиція комітету – (ухвалити) за основу. І вони мають можливість його доопрацювати і зробити його комплексним, щоб він стосувався всіх (державних) символів, щоб в одному законі була врегульована загальна регламентація використання державних символів, вони можуть це зробити між першим і другим читанням", - сказав перший віце-спікер Андрій Парубій.

Депутати підтримали цю пропозицію.

Між тим, пролунала пропозиція, аби Верховна Рада "показала приклад", змінивши над президією парламенту вертикальне положення смуг прапора на горизонтальне, як визначено законопроектом: згори – синя смуга, знизу – жовта.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:59
Ділки в погонах поліції намагались підзаробити на "колабораціонізмі": вимагали $100 тисяч
10:54
По всій Україні лунала тривога через російський МіГ-31К
10:49
BHP пропонує купити конкурента Anglo American за майже $39 мільярди
10:33
Колишній строковик коригував вогонь ворога по позиціях ЗСУ: контррозвідка запобігла втечі агента РФ
10:32
Кредитний рейтинг Boeing впав через вплив проблеми з контролем якості на грошовий потік
10:32
Командувач армії Британії вважає, що Україна збільшить кількість дальніх ударів по Росії
10:30
Байден підписав закон, який дозволить заблокувати TikTok у США
10:21
Війна – не перешкода, інвестиції в Україну зростають: хто і чому інвестує
10:19
Китай надає причал для російського судна, що перевозить північнокорейську зброю - Reuters
10:15
У КНУ спалахнув скандал, науковці обурені: цьогоріч на програмі про ранній Всесвіт не буде магістратури
Усі новини...