Геращенко: Найближчими днями буде звільнено ще одного заручника

П'ятниця, 26 лютого 2016, 15:07

Представник України у гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко назвала заручників, звільнених з полону бойовиків у п'ятницю, днями має бути звільнений четвертий.

Про це вона написала у своєму Facebook у п'ятницю.

За її словами, передача заручників відбувалася у сірій зоні на мосту поблизу Щастя.

"Леонід Мазанько і Віталій Чупринін розповідають , що були затримані бойовиками за підозрою у шпигунстві лише за свою проукраїнську позицію. Утримувалися в полоні з літа 2015 року", - розповіла Геращенко.

"Ростислав був мобілізований в 2014 , розшукується з липня 2014, після полону має психологічні проблеми", - додала вона.

Операція звільнення проходила за участі спостережної місії ОБСЄ і Міжнародного комітету червоного хреста. 

Вона додала, що найближчими днями очікується звільнення четвертого заручника. Домовленість про це була досягнута у Мінську на останній зустрічі.

"Це питання тримає на особистому контролі президент України", - наголосила Геращенко.

 
Всі фото Ірини Геращенко

"В тюрмах на окупованій території залишається 4 українських жінок і щонайменше 20 українців з важкими діагнозами. І ми наполягаємо на їх першочерговому звільненні. І в цьому напрямку в найближчі дні мають бути позитивні новини", - додала вона.

"Після сьогоднішньої операції звільнення в заручниках залишається 131 українець ( це цивільні і військові)", - зазначила Геращенко.

Вона додала, що за останній тиждень вдалося звільнити 7 українців.

Геращенко зазначила, що звільнення відбулися завдяки наближенню зустрічі голів МЗС "нормандської четвірки".

"Я переконана, що звільнення відбулися і через наближення зустрічі міністрів закордонних справ "нормандськоі четвірки" в Парижі, запланованого на 3 березня. Бо ж це буде чи не єдиний позитив , що хоч по якомусь пункту з невиконаних мінських угод є просування", - зазначила вона.

"Але українська сторона не вважає звільнення 7 заручників прогресом. Це - лише розблокування процесу. Прогрес- коли буде звільнено всіх. Тому ми наполягаємо, щоб питання безпеки і гуманітарні (в першу чергу , звільнення заручників), окрім політичного блоку питань, були ключовими на зустрічі в Парижі", - наголосила Геращенко.

 
 

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News