Для звільнення журналістки Порошенко помилував росіянина

Четвер, 3 березня 2016, 13:37

Президент Петро Порошенко помилував російського громадянина задля звільнення української журналістки Марії Варфоломеєвої.

Про це повідомив у четвер на Facebook прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

"Багато разів бойовики відкладали обмін або навмисне його зривали. Для звільнення Марії президент помилував російського громадянина, якого сьогодні передали на окуповану територію", - написав він.

Як повідомляє "Громадське ТБ", Варфоломеєву обміняли на двох полонених: жінку, ім’я якої поки не розголошується, і 20-річного громадянина РФ Івана Горбунова з Краснодарського краю.

Зауважується, що його засудили до 11 років тюремного ув'язнення, Згодом президент помилував Горбунова і відправив на обмін.

На території України росіянин перебував з вересня 2014 року, воював на боці так званої "ДНР". В коментарі журналістам він заявив, що своєї провини не визнає.

Сама Варфоломеєва потребує реабілітації. З цією метою її везуть до Києва у реабілітаційний центр "Феофанія".

Як зазначила уповноважений пезидента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, Варфоломеєва провела в застінках бойовиків 14 місяців.

"Її затримали за звинувачення в "шпигунстві", за проукраїнську позицію, за активну участь в Євромайданах у рідному місті, за патріотичну символіку на фото в соцмережах. З 9 січня 2015 року її родина, друзі, СБУ, журналістська спільнота, волонтери, всі ми боролися за її звільнення", - пише Геращенко у Facebook.

За її словами, питання звільнення журналістки неодноразово піднімалося на переговорах у Мінську.

Бойовики ж довгий час під різними надуманими приводами навіть відмовлялися включати її до списків.

"А потім виставили умовою передачу їм чергового "заблудившегося освободителя", посланця "русской весны"... Сьогоднішнє звільнення відбулося завдяки тому, що президент Порошенко тримав його на особистому контролі", - зазначає Геращенко.

"Заради звільнення Марії він помилував громадянина РФ Горбунова, засудженого на довгий термін ув'язнення за злочини проти територіальної цілісності нашої держави. Горбунов - ще один доказ присутності російських найманців на нашій землі", - вказує депутат.

Геращенко додала,  що Порошенко "продемонстрував гуманізм, помилувавши двох росіян, задля звільнення наших героїв- Марії Варфоломеєвої і Андрія Гречанова. Він подав приклад Путіну, судилища якого засуджують сьогодні невинних - Сенцова, Кольченка, Надію Савченко, інших".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування