Американське ЗМІ: Порошенко має відкрито обрати нового генпрокурора

Четвер, 31 березня 2016, 23:40

Президент Петро Порошенко має розпочати широку дискусію щодо кандидатури нового Генерального прокурора та відновити на посаді заступника генпрокурора Давіда Сакварелідзе.

Таку думку висловлює авторитетне американське видання The New York Times у своєму редакційному матеріалі.

"Порошенко не може просто дозволити одного з найближчих друзів пана Шокіна зайняти його місце. Він повинен негайно відновити пана Сакварелідзе і почати широку суспільну дискусію щодо наступного генерального прокурора, ясно даючи зрозуміти, що він має бути націлений на реформу за підтримки уряду", - сказано в статті.

Видання наголошує, що Звільнення Шокіна – не є сигналом готовності влади вести боротьбу з корупцією.

Також видання додає, що Шокін під час свого перебування на посаді став символом українсько корупції.

Перед тим, як піти, Шокін звільнив свого заступника Давіда Сакварелідзе – колишнього прокурора Грузії, якого Порошенко запросив боротися з корупцією в Україні.

А перед цим Шокін систематично вичищав його установу від співробітників, які були націлені на реформи, вважає редакція видання.

Видання також вважає, що нинішній в.о. генпрокурора Юрій Севрук – приятель Шокіна, який напевно продовжуватиме дії Шокіна.

Як повідомлялося, генпрокурор Віктор Шокін звільнив Сакварелідзе у вівторок. Цьому передував тривалий конфлікт між обома чиновниками. Сакварелідзе стверджував, що Шокін, зокрема, перешкоджає розслідувати справу "діамантових прокурорів".

У Генеральній прокуратурі пояснили звільнення Сакварелідзе "порушенням прокурорської етики та неналежним виконанням своїх функцій".

Президент Петро Порошенко заявив про намір поговорити з новим прокурором про поновлення екс-заступника генпрокурора, звільненого Шокіним прямо перед голосуванням за його відставку.

Матеріали за темою