У Туреччині арештували підозрюваного у смерті пілота російського Су-24

Понеділок, 4 квітня 2016, 10:39

Суд у турецькому місті Ізмір арештував Альпарслана Челика, якого в Росії звинувачують у вбивстві російського льотчика Су-24 Олега Пєшкова.

Таке рішення суд ухвалив у неділю, 3 квітня, передає Deutsche Welle.

Челика і його шістьох прихильників звинувачують у незаконному зберіганні вогнепальної зброї.

Дата судового засідання поки невідома.

Як зазначає агентство AFP, затримання Челика прямо не пов'язане з убивством російського пілота, однак адвокат затриманого засудив цей крок як політичний

"На суд викликано не мого клієнта, а патріотизм. У цій грі задіяні серйозні політичні фактори", - заявив він.

Челика затримали разом із товаришами в одному з ресторанів Ізміра 31 березня. Поліція конфіскувала автомат Калашникова, рацію, шість пістолетів і боєприпаси. Вісім осіб звільнили під підписку про невиїзд, сім – арештували.

Челик пред'явлені йому звинувачення заперечує, повідомляє РИА Новости з посиланням на телеканал CNN Turk.

За даними російського агентства, на допиті в суді Челик сказав, що він просив тих, хто був поруч із ним у момент катапультування Пєшкова, не відкривати вогонь.

Російський бомбардувальник Су-24 було збито неподалік від кордону Туреччини й Сирії 24 листопада 2015 року. Туреччина заявляла, що російські пілоти порушили її повітряний простір.

Після цього відносини між Москвою й Анкарою дуже погіршилися. З 1 грудня 2015 року РФ припинила авіасполучення з Туреччиною, але 24 березня 2016 року вирішила поновити його.

Як пише РИА Новости, арешт Челика в Москві розглядали як одну з умов нормалізації відносин з Анкарою, фактично розірваних після загибелі Пєшкова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування