Суд залишив за донецькою "прокладкою" право вимоги боргу "Центренерго"

Четвер, 7 липня 2016, 11:23

Суд відмовив у позові ПАТ "Центренерго" про визнання договору про заміну кредитора, укладеному між ТОВ "Укрвостокснабжение" і ТОВ "Юридична компанія "Юрфін".

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на  рішення Господарського суду Києва від 30 червня.

19 лютого 2016 року фірма "Укрвостокснабжение" відступила юридичній компанії "Юрфін" кредиторські права щодо вимоги сплати "Центренерго" 55,01 млн грн. Ця сума заборгованості виникла у "Центренерго" за договором 2012 року про придбання вугілля у фірми "Укрвостокснабжение".

"Центренерго" вимагало визнати договір заміни кредитора недійсним, оскільки не давало на нього письмової згоди. Крім того, "Центренерго" вважає, що це був договір факторингу, на укладення якого компанія "Юрфін" не мала права. За українським законодавством, такі договори можуть укладати банки і фінансові установи.

Суд у позові "Центренерго" відмовив з тієї причини, що договір 2012 року щодо поставки вугілля не містить вимоги отримання письмової згоди покупця на заміну кредитора – така умова є тільки у договорі 2014 року про прощення боргу та розстрочку заборгованості. Але цей договір припинив свою дію в кінці 2014 року.

Компанія "Укрвостокснабжение", що поставляла вугілля, повідомила суду, що "Центренерго" розстрочену заборгованість не погасило.

Також суд вирішив, що це не договір факторингу, а договір уступки права вимоги.

"Юридична компанія "Юрфін", яка буде стягувати 55,01 млн грн із "Центренерго", була зареєстрована 16 лютого – тобто за три дні до того, як їй відступило право вимоги коштів. Фірма має київську адресу реєстрації. Засновником і директором значиться Тимофій Несен із Донецька – адвокат, якого у 2008 році притягували до дисциплінарної відповідальності.

"Укрвостокснабжение" заснував Михайло Черніков. Він також відомий як директор ТОВ "Чорноморпродукт", яке через ланцюжок засновників контролюється Наталею Прасоловою – дружиною екс-міністра економічного розвитку Ігоря Прасолова.

Водночас контактний телефон "Укрвостокснабжения" співпадав з номером фірми "Рятувальник" з групи Олександра Януковича.

У часи президентства Януковича "Укрвостокснабжение" стало одним з найбільших постачальників вугілля для "Центренерго", вигравши тендери на 7,26 млрд грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування